Rețetă compot de struguri. Compot natural de casă, delicios și fără conservanți
Compotul este poate cel mai popular aliment și, în mod sigur, se numără și printre cele mai delicioase. El se regăsește în cămara multor popoare fiind preferat în orice anotimp. Astfel, originile compotului de fructe sunt învăluite în negura timpului dat fiind că numeroase culturi obișnuiesc să facă și să consume acest fel. Totuși, se crede că la bază stă o sărbătoare evreiască, ”Rosh Hashanah”, noul an iudeu.
Rețetă compot de struguri
Ingrediente
- aproape 300 g boabe de struguri (depinde de marime si de cum se aseaza in borcan)
- 2-3 cuisoare
- 30 g zahar
- aproape 200 ml apa
Mode de preparare
Spalați strugurii și lăsați-i la scurs. Cel mai bine este să cufundați ciorchinii în apă rece și să îi lăsați aproape 10 minute, apoi să schimbați apa și să repetați procesul, deoarece via se stropește cu piatră vânătă, drept pentru care trebuie ”răcoriți” de multe ori.
Într-o crațită puneți zahărul, 2-3 cuișoare și apă. Lasă să fiarbă aproape 5 minute la foc mic. Lăsați siropul la fiert timp de 10 minute. Pune boabele de struguri în borcane, aranjându-le cu grija așa încât să încapă cât mai multe, dar cu mare atenție pentru a nu le zdrobi. Aranjează în prealabil borcanele și capacele, după ce le-ai spălat și sterilizat. După ce siropul fiert s-a răcorit, pune borcanele pe o tavă metalică și toarnă-l peste struguri. În final, închide borcanele din dotare și strânge-le bine. Urmează fierberea în bain Marie, care durează aproximativ 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă.
După încheierea timpului de fierbere în baie de apă și abur, borcanele cu compot de struguri se lasă la răcorit în aceeași oală preț de câteva ore.