Rețetă colivă. Cea mai simplă rețetă pentru coliva tradițională

de: Filon Stan
28 05. 2020

Vă prezentăm rețeta tradițională de colivă. Este simplu de făcut, iar gustul va fi unul care te va plimba prin copilărie, deoarece seamănă perfect cu coliva făcută de bunicii noștri, de care nu ne mai săturam. Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților.

Iată rețeta tradițională de colivă

INGREDIENTE
500 g arpacas
350 g zahar
350 g nuca
6 pliculete zahar vanilat
5 lingurite coaja de lamaie
100 g stafide
1 pachet zahar pudra pentru ornat

Cum se prepară coliva tradițională

În primul rând, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Avem nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş. Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte’.

Cât timp fierbe arpacașul, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină. Unii preferă să spargă miezul de nucă în bucăți în mari. În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Aceasta este reteta traditionala de coliva

Tuciul cu arpacașul fiert se acoperă cu o cârpă curată și umedă

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă. Se face o cruce mare din cacao sau chiar din scorțișoară.