Rețetă chifteluțe marinate la cuptor în sos de roșii. Se prepară foarte rapid
Cu toții ne aducem aminte de aroma chifteluțelor din bucătăria copilăriei noastre. Acele biluțe de carne prăjite sau coapte, pe care mama ni le punea în farfurie, cu sos de roșii și piure de cartofi. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este rețeta pe care o puteți pregăti pentru familie și prieteni.
Chifteluțe marinate la cuptor în sos de roșii
Chifteluțele se prepară din carne tocată de porc sau în amestec cu carne de vită, carne de pui sau curcan, miel, pește sau legume. Denumirea de chiftea derivă din turcescul „kiofte”, moștenire din timpul ocupației otomane.
De fapt, chifteluțele se găsesc în bucătăriile din toată lumea, proveniența lor fiind revendicată atât de arabi cât și de chinezi. compoziția lor diferă de la o țară la alta. Pentru a obține chifteluțe zemoase la interior și rumene la exterior, este recomandat să se folosească o carne care conține grăsime.
Eu prefer să cumpăr carnea de la măcelăriile locale, pentru că îmi pot alege bucățile de carne potrivite pentru a fi tocate. În general, aleg carne în proporție de 60% porc amestecat cu 40% vită. Indiferent de tipul de carne ales, dacă doriți să preparați chifteluțele la cuptor, înainte de coacere carnea trebuie să fie unsă cu ulei.
Ingrediente pentru chifteluțe
- 800 gr carne tocată amestec vită – porc
- o ceapă mică tocată
- un ou întreg
- miezul unei felii de pâine înmuiat în apă
- mărar
- sare, piper
- ulei pentru uns chifteluțele
Ingrediente pentru sos:
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 cepe mici tocate
- 1 foaie de dafin
- 3 căței de usturoi pisați
- 4 roșii proaspete coapte
- 1 lingură de pastă de tomate
- 1 linguriță de zahăr
- o cană de apă
- sare
- piper proaspăt măcinat
Citește și Cum se fac celebrele chifteluțe de la Ikea. Rețeta a ajuns pe net
Mod de preparare
Într-un bol încăpător amestecați carnea tocată, ceapa mărunțită, miezul de pâine stors, oul întreg și condimentele. Cu mâna unsă cu puțin ulei frământați amestecul de carne până la omogenizarea ingredientelor.
Nu folosiți mai mult de un ou pentru cantitatea de carne dată, pentru că compoziția de carne se înmoaie iar după prepararea termică chifteluțele vor fi tari. Pe tava mare de cuptor, întindeți o foaie de hârtie de copt. Ungeți, din nou, palmele cu ulei și începeți a modela biluțe de carne.
Încingeți cuptorul la 200 de grade, puneți tava cu chifteluțele gata modelate, pentru 30 de minute. Cât chifteluțele se coc în cuptor, pregătiți sosul de roșii. Roșiile le spălați și curățați de codițe, le mixați în robotul de bucătărie.
Tocați ceapa și usturoiul. Într-o crăticioară, turnați o lingură de ulei de măsline peste care adăugați ceapa și usturoiul. Lăsați la călit, apoi turnați sosul de roșii proaspăt pregătit. Adăugați o cană de apă și condimentele, până sosul dă în clocot.
Când chifteluțele sunt gata coapte, adăugați-le peste sos și lăsați pe foc pentru 10 minute pentru a se amesteca aromele. Chifteluțele cu sos le puteți consuma alături de o garnitură de piure de cartofi, cuscus, paste sau orez fiert simplu. Poftă bună!