Restructurări masive la stat. Cine sunt angajații care vor pleca acasă pentru a salva pensiile și salariile

de: Madalina Moraru
09 12. 2019

Guvernanții își doresc să salveze pensiile și salariile, iar de aceea au anunțat că urmează să fie puse în practică restructurări masive la stat. Există angajați care vor pleca acasă, pentru a putea fi ținut sub cont deficitul bugetar tot mai presant pentru actualul Executiv.

Restructurări masive la stat. Cine sunt angajații care vor pleca acasă pentru a salva pensiile și salariile

Se dorește salvarea pensiilor și salariilor pentru cetățenii de rând, dar acest lucru va semnifica și o serie de restructurări masive, pentru o parte dintre angajații de la stat. De asemenea, este luat în calcul ca deficitul bugetar să fie menținut la un nivel de 4%, pentru anul 2020, iar acest lucru va fi posibil doar prin anumite măsuri. Este luată în calcul și varianta înghețării salariilor demnitarilor la nivelul actual, dar și concedierea funcționarilor publici care și-au obținut posturile pe grade de rudenie. Mai sunt vizați și angajații de la stat care nu au experiență. Printre măsuri se mai numără și cea confirmată de Ludovic Orban, cu privire la interzicerea cumulării pensiei cu salariul primit de la stat.

Au fost anunțate restructurări masive din partea actualului guvern, ce urmează să fie puse în aplicare

Totodată, cea care a anunțat că urmează o perioadă foarte dificilă pentru anumite categorii de bugetari a fost vicepremierul Raluca Turcan. Vor fi efectuate evaluări în cadrul fiecărui minister, pentru ca angajații care nu au experiență să fie concediați din funcțiile pe care le au la stat.

„Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum. (…) Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a declarat Raluca Turcan, potrivit adevărul.ro.

O statistică din luna august 2018, arată că numărul posturilor ce sunt ocupate în instituţiile şi autorităţile publice, a fost de 1,19 milioane de persoane. Dintre aceștia, 765.063 erau angajaţi în administraţia publică centrală, la nivel de ministere, autorităţi, consilii şi agenţii de stat, Parlament, Administraţia prezidenţială, institute, unităţi sanitare, dar și de învăţământ şi case de pensii, fie de șomaj sau ajutoare sociale.