Valul trei al pandemiei se apropie cu pași repezi, motiv de îngrijorare pentru autorități, dar și pentru reprezentanții HoReCa. Potrivit ultimelor informații, Capitala este foarte aproape de un posibil scenariu roșu, moment în care restaurantele ar trebui să se închidă din nou. Pentru că mulți angajați riscă să rămână din nou fără loc de muncă, mai mulți reprezentanți ai sectorului HoReCa au trimis o solicitare autorităților prin care le cere să ia măsuri mai stricte în vederea gestionării pandemiei de Covid-19.
Angajații din domeniul HoReCa nu mai pot avea liniște în această perioadă extrem de incertă și plină de surprize neplăcute. Din păcate, ultimele patru zile au înregistrat creșteri substanțiale ale îmbolnăvirilor cu Covid-19.
Astfel, în ultimele 24 de ore s-au îmbolnăvit aproape 4.300 de români și au murit 98.
În acest ritm alert de creștere a cazurilor Covid-19, Bucureștiul va intra în senariul roșum iar restaurantele vor fi în „lockdown”. Pentru a evita aceste măsuri extrem de dure, mai mulți angajați au solicitat ca pe lângă rata de incidență a cazurilor să fie luat în calcul procentul de teste pozitive la suta de testări realizate.
”Le propunem autorităţilor, ca pe lângă coeficientul de infectare cu COVID care este astăzi luat în considerare pentru închiderea sau restricţionarea funcţionării restaurantelor, deci acolo unde se fac testări sunt şi multe cazuri, drept urmare, restaurantele sunt închise, să fie luate în considerare şi procentul de teste pozitive la suta de testări făcute.
În Timişoara se fac testări foarte multe. Sunt şi cazuri multe, drept urmare Timişoara este închisă, iar în alte oraşe sau judeţe unde nu se fac testări, restaurantele sunt deschise. Ne asociem cu primarii, dar şi cu celelalte asociaţii de restaurante din toată ţara şi am făcut o solicitare către primul-ministru şi către ministrul Economiei în acest sens”, a transmis Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), pentru Antena 3.
Reprezentanții a peste 40.000 de companii din industria ospitalități au solicitat ca autoritățile să permită organizarea evenimentelor cu un număr mare de invitați dacă se respectă anumite condiții de siguranță. Printre acestea se numără accesul persoanelor care au făcut deja boala sau care s-au vaccinat, dar și al persoanelor care efectuează un test rapid asigurat de organizator.
“A doua problemă este posibilitatea de a organiza evenimente private şi mă refer aici la diferite evenimente de tip nunţi-botezuri, dar şi evenimente de tip festivaluri, concerte, teatre, să mergem la cinematograf care să nu aibă restricţii pentru cei care s-au vaccinat, deci au anticorpi, pentru cei care au trecut prin boală şi în baza unui test pot dovedi că au anticorpi şi pentru cei care vor să facă un test rapid.
Costul unui test rapid este de 25 de lei de persoană.Deci, în momentul în care vrei să organizezi un eveniment. Dacă eşti pregătit ca restaurant sau ca organizator de eveniment să suporţi aceste costuri, practic, invitaţii să poată participa în baza acestui test”, a declarat Daniel Mischie, potrivit sursei citate.