Reorganizarea ANAF este absolut necesară. Instituția cheltuie mai mult decât produce

de: Redacția
04 02. 2020

Ministerul Finanțelor a adus în discuție o reorganizare la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), considerată absolut necesară. Rapoartele oficiale au arătat că instituția a avut cheltuili cu mult mai mari, față de banii aduși la buget. Totodată, combaterea evaziunii fiscale nu s-a produs la un nivel pe care autoritățile competente îl aveau în vizor.

Reorganizarea ANAF este absolut necesară. Instituția cheltuie mai mult decât produce

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) nu a avut rezultatele dorite, în combaterea evaziunii fiscale, la nivelul țării noastre. Ministerul Finanțelor a făcut aceste precizări, la început de februarie, menționând și despre ce sumă este vorba și care nu a fost adusă la bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale, cheltuielile au fost de 707 milioane de lei, pe când sumele încasate și redistribuite spre bugetul de stat au fost de doar 116 milioane de lei.

O reorganizare la nivelul ANAF este văzută ca necesară în prezent

Ministerul Finanțelor a pus chiar în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care să fie luate măsuri. Se dorește o îmbunătățire, dar și o reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, transmite Digi24. Scopul DGAF a fost de a recupera prejudiciile aduse bugetului de stat prin activitatea infracțională din zona evaziunii fiscale. Dar și specializarea unui personal care să fie dedicat în combaterea fenomenului. A fost constatat, însă, că din totalul sumelor estimate în documentele oficiale, de peste 16 miliarde de lei, în peste 90% acestea nu au fost recuperate. Mai mult, au existat încasări de doar 0,8% din total prejudiciu adus statului.

De aceea, oficialii Ministerului de Finanțe au decis deschiderea unei discuții în ceea ce privește reorganizarea instituțiilor, deoarece pierderile ar putea fi uriașe. Se dorește o eficientizare a activității din structurile aferente, dar și îmbunătățirea modului de funcționare, la nivel organizatoric.

Una dintre problemele majore cu care se confruntă ANAF este și deficitul foarte mare de personal. Impactul acestui aspect este unul negativ, raportat și la pierderile semnalate recent. În proiectul inițiat de minister, mai este subliniat că din pricina unui deficit de personal, sarcinile au fost împărțite în număr prea mare angajaților exsitenți. Totuși, în cadrul DGAF a fost înregistrată o creștere a posturilor vacante de la 18,6%, până la 42%.

„La ultimul concurs organizat în vederea ocupării posturilor vacante specifice de inspector antifraudă numărul posturilor ocupate din totalul posturilor scoase la concurs a reprezentat 62%”, este notat în documentul oficial transmis de Ministerul Finanțelor.