Relații încordate între România și Rusia. Ambasadorul rus la București, convocat la MAE

Relații încordate între România și Rusia. Ambasadorul rus la București, convocat la MAE
Ambasadorul Rusiei la București, convocat la Ministerul de Externe al României

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la Miniterul de Externe al României pentru a da explicații despre ultimele declarații venite de la Moscova! Purtătorul de cuvânt al Ministerului Externelor din Rusia a atacat Strategia Națională de Apărare a României.

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la Ministerul de Externe al României

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova a atacat, joi, Strategia Națională de Apărare a României, spunând că „Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului, ceea ce nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”.

Noua versiune a Strategiei naţionale de apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS.

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la Ministerul de Externe al României
Ambasadorul Rusiei la București, convocat la Ministerul de Externe al României

Rusia ironizează Strategia Națională de Apărare a României

„În contextul declarațiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional.

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI