Reguli noi pentru crescătorii de porci. Ce amenzi uriașe riscă românii

de: Ștefan R. Apostol
14 07. 2021

Uniunea Euopeană impunea noile standarde privind modul de creștere și tratare a fermelor de porci. În ciuda nevoilor crescătorilor de porci de a echilibra pilonii aparent contradictori ai durabilității, există foarte puține date care să susțină deciziile holistice la nivelul fermelor. La nivel european lipsa implementării noilor reguli pot fi sancționate dur. În lumina acestor directive ANSVSA a emis noi ordonanțe pentru crescătorii de porci din România.

Producția de porci a crescut la nivel european în 2020

Producția de porc în țările din cadrul UE și OECD ridică o serie de provocări atunci când sunt privite din punct de vedere economic, de mediu și dimensiunile sociale ale agriculturii durabile. Producțiile de carne de porc au ajuns la aproape 40% din consumul mondial de carne, iar porcii sunt extrem de eficienți la transformarea furajelor în carne. Având în vedere expansiunea rapidă cererea globală de carne și creșterea de 20% a producția globală de alimente în 2020, sectorul porcinelor va continua să joace un rol rol important în satisfacerea acestei cereri.

În același timp, consecințele asupra mediului ale producției de porci sunt în creștere. Îngrijorarea publicului, în special în ceea ce privește gestionarea gunoiului de porc în raport cu poluarea apei și a aerului, este destul de mare. Există și sănătatea umană ca probleme, în special  pentru cei angajați în sau care locuiesc în apropiere de fermele de porci.

ANSVSA impune noi reguli de creștere a porcilor

Așa se face că s-au aprobat directive, la nivel european, care trebuiesc adoptate de toate țările unde sunt femre de porci, privind toți acești factori, de mediu, de sănătate, atât a porcilor, cât și a oamenilor. România, fiind țară în cadrul UE, a trebuit să se conformeze acestor directive. ANSVSA a emis noi ordonațe priniv modul de creștere a porcilor. Noile reguli se aplică atât crescătorilor industriali, cât și țăranului care are câțiva porci în ogradă.

”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.”, spun specialiștii din domeniu.

Prin noile directive, spune ANSVSA, se interzice vânzarea porcilor crescuți în gospodării individuale sau în aer liber. În cazul în care se încalcă această normă, amenzile pot ajunge și la 8.000 de lei, mai spune ANSVSA.