Reguli noi pentru cei aflați în izolare. Documentul obligatoriu fără de care nu primești medical

de: Ștefan R. Apostol
31 01. 2022

Criza generată de pandemie a determinat autoritățile să ia mai multe măsuri de control și de gestionare a numărului de infectări. Una din aceste decizii a implicat crearea unei platforme digitale, Corona Forms, platformă în care sunt introduși toți pacienții declarați infectați, și aflați în izolare la domiciliu. Datele sunt introduse automat, iar medicii de familie primesc toate rezultatele într-un formular generat de platformă. Pe baza acestor formulare medicii de familie pot acorda pacienților concediul medical covid.

Noi reguli impuse de DSP pentru concediul medical covid

Încă de anul trecut, din luna iunie, DPS emitea noi reguli prvind formularele digitale generate de platforma Corona Forms, reactualizate conform Ordinului Ministrului Sănătății, nr. 1886, din 6 noiembrie 2020. În platformă, conform reglelemtărilor, toate unitățile sanitare care sunt autorizate să facă testele anti-covid, trebuie să introducă datele pacienților în această platformă.

„Unitățile sanitare, cabinetele medicale, centrele de asistență medico-socială, centrele rezidențiale, unitățile închise, cabinetele medicale din unitățile școlare, alte unități avizate, care efectuează testare cu test rapid antigen SARS CoV-2, au obligația raportării rezultatelor tuturor testelor (rapid pozitiv/ rapid negativ) după cum urmează:

1. Direct în aplicația Corona Forms, pentru unitățile care au implementat această aplicație sau

2. În platforma pusă la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, rapter.g4d.ro pentru unitățile care nu au implementat Corona Forms.”, se spune în comunicatul DSP.

Ulterior, regula a fost pusă în aplicare și la medicii de familie care au fost autorizați să facă aceste teste. Formularele generate de Corona Forms, în cazul medicilor de familie, sunt necesare pentru pacienții declarați pozitivi și introduși în izolare, atât la locuința acestora, fie în centrele speciale.

Noile formulare sunt necesare, mai ales în cazul în care pacienții vor să-și ia concediul medical covid de la angajator. Fără aceste date, spun reglementările autorităților, un pacient infectat și izolat nu poate beneficia de concediul medical covid.

Pacienții infectați pot câștiga mai mulți bani în concediul medical covid

Din păcate, din ce în ce mai mulți români, care știu că au devenit pozitivi, evită să declare acest lucru și, implicit, să ceară concediu medical covid. Motivul, de altfel neîntemeiat, ar fi că angajatorul ar da mai puțini bani pentru un astfel de concediu. Realitatea este cu totul alta, așa cum spune și Andreea Gaşpar, HR & Payroll Manager, Mazars, într-un interviu acordat emisiunii de business ZF Live.

„Concediul medical covid şi de carantină sunt plătite exclusiv cu 100%, iar un concediu medical este calculat ca media veniturilor pe ultimele şase luni. Asta înseamnă că vom face baza de calcul raportându-ne la ultimele şase luni ale angajatului şi poate că angajatul respectiv a avut şi bonusuri încasate, poate a avut şi nişte alte avantaje în natură incluse în baza de calcul şi chiar se întâmplă des să primească mai mulţi bani în concediu medical decât dacă ar fi fost în mod obişnuit la muncă.”, a declarat Andreea Gaşpar.

„Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație”

Legislația în vigoare, cu privire la pandemie, mai spune că părinții copiilor sub vârsta de 7 ani, care sunt declarați pozitivi, pot cere concediul medical covid pentru a putea sta acasă, și să aibăgrijă de aceștia, conform Ordonanței de Urgență 158/2005:

„Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Pe baza deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediul medical covid pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu.”, se spune în Ordonanței de Urgență 158/2005, cu modificările de rigoare.

Așadar, conform legii, se poate cere concediul medical covid, fie în cazul izolării unei persoane infectate, sau în cazul minorilor declarați pozitivi la infecția cu covid.