Reguli de aur pentru gogoși super-pufoase. Așa se pregătesc corect, de fapt

de: Anca Lupescu
02 02. 2022

Gogoșile sunt desertul perfect. Sunt moi, pufoase și super delicioase, se fac cu ouă, apă, făină, zahăr și ulei. Se prăjesc sau se coc la cuptor, iar la final sunt glazurate cu ciocolată, sirop de arțar, caramel, topping de vanilie sau pudrate uniform cu zahăr. Gogoșile sunt cea mai bună modalitate de a ne satisface poftele de la mijlocul zilei sau de a îți surprinde prietenii cu un cadoudulce la zile de naștere sau ocazii speciale.

Reguli importante pentru gogoși pufoase

Gogoșile sunt destul de ușor de făcut odată ce ești pregătit cu câteva sfaturi și trucuri care pot ușura procesul. Dacă ți fost întotdeauna puțin reticent în a face gogoși acasă, deoarece nu îți ies moi, pufoase și în stil de brutărie acasă, iată câteva sfaturi simple.

Ține aluatul la dospit peste noapte

Ar trebui să se păstrezi întotdeauna aluatul pentru dospit peste noapte, deoarece acest lucru ajută aluatul să devină pufos și să obțină o textură netedă. Întotdeauna este mai bine ca aluatul să fie pus la fermentare pentru o perioadă mai lungă de timp decât să fie pus la fermentare insuficientă.

Dacă aluatul nu este bine sau insuficient pus la fermentare, este posibil ca gogoșile tale să nu se umfle și să nu aibă moliciunea și textura pe care le dorești.

Frământă bine aluatul timp de aproximativ 20-30 de minute

Cu cât frămânți aluatul mai mult timp, cu atât vei obține o textură și o pufoșenie mai bună. Ar trebui să se continue să se ruleze și să se frământe aluatul timp de cel puțin o jumătate de oră dacă vrei ca gogoșile să aibă un finisaj și un aspect catifelat.

Lasă să crească încă o dată

Odată ce ai format gogoșile, fie pline, fie cu gaură în interior, lasă-le pe masă acoperite cu un prosop curat timp de 30 de minute. Vor fi pufoase și delicioase.

Coace, nu prăji

Coacerea gogoșilor este întotdeauna o alegere mai bună în comparație cu prăjirea. Acest lucru se datorează faptului că prăjirea gogoșilor le dă un aspect mai puțin pufos. Devin crocantăe  în loc să fie moi și pufoase. În plus, prăjirea este întotdeauna o treabă mai grea decât coacerea, deoarece trebuie să fii atent la temperatura de prăjire.

Mai mult, cu prăjitul ai șanse ca gogoșile să rămână crude înainte, mai ales dacă ale tale au crescut.

Proporția contează

La 350 ml de lapte și două gălbenușuri se folosesc 500 g de făină. Nu te teme dacă aluatul e prea moale, așa trebuie să fie.

Dacă totuși le prăjești, ai grijă să fie în baie de ulei și întoarce-le de mai multe ori pe fiecare parte ca să se prăjească uniform și să fie făcute și în interior.