Regulă nouă pentru sensul giratoriu. Cine este şoferul care trebuie să dea prioritate de acum
Regulă nouă pentru sensul giratoriu. Cine este şoferul care trebuie să dea prioritate de acum. Parlamentarii vor să schimbe regulile de circulație în sensul giratoriu, pentru că în aceste zone au loc multe accidente. Toate detaliile, în rândurile de mai jos.
Dispare definiția de sens giratoriu? Parlamentarii vor să modifice Codul Rutier
Parlamentul vrea să modifice Codul Rutier, schimbarea vizând strict sensul giratoriu care ar urma să aibă o altă definiție. Actuala definiție ar provoca confuzie și erori printre șoferi.
Astfel, noua definiție indică că șoferul care se află pe banda a doua de circulație și vrea să părăsească sensul giratoriu, va trebui să acorde prioritate șoferilor încadrați pe prima bandă de circulație.
Cine va acorda prioritate
„Participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, arată noua definiție.
Confrom parlamentarilor, Codul Rutier nu ar arăta și situația în care există mai multe benzi de circulație în sensul giratoriu. Astfel, prevederile legislative de acum pot produce confuzie și erori prin definiția greșită a sensului giratoriu ca fiind intersecție.
Experții sunt de părere că nu se rezolvă nimic cu această modificare
Experții în conducere defensivă cred că circulația în sensul giratoriu este destul de complicată și greu de reglementat, astfel încât să se elimine toate problemele.
Aceștia cred că schimbarea definiției sensului giratoriu poate fi de folos atunci când este nevoie să se dea verdictul într-un accident cu privire la cine a avut prioritate.
Circulația în sens giratoriu, greu de reglementat
„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și destul de greu de reglementat ca să se poată circula fără nciun fel de probleme.
Schimbarea definiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate.
Ce problemă se ridică cu noua regulă
Se reglementează foarte clar – cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă – dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate.
Se ajunge tot la mica înțelegere
Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere. Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere.
Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară.
Modificarea, greu de aplicat
Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat”, a explicat Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă.