Regulă nouă în sensurile giratorii. S-a modificat Codul Rutier. Amenzile sunt drastice

de: Stan Nicu
14 03. 2023

S-a modificat Codul Rutier, astfel că există o nouă regulă în sensurile giratorii. Toți șoferii trebuie să ia la cunoștință noile modificări, mai ales că amenzile sunt drastice. Ce trebuie să afle toți șoferii.

Reguli noi în sensurile giratorii. Cum s-a modificat Codul Rutier

Regulamentul Codului Rutier a fost modificat substanțial în luna februarie. Una dintre cele mai importante modificări au fost aduse la circulația în sensurile giratorii.

Astfel, puțini dintre șoferi știu exact care sunt aceste modificări, în contextul în care nerespectarea lor i-ar putea costa puncte de amendă.

Ce este instersecția cu sens giratoriu

Astfel, conform noilor reguli, se definește intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, unde circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Apoi, regulamentul stabilește acum că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției, timp în care să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Oprirea voluntară, interzisă

O altă modificare în intersecții este aceea că în cele cu circulație în sens giratoriu se interzice oprirea voluntară a mașinilor. Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult 5 minute.

De asemenea, clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu se face prin introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

Obligațiile la schimbarea direcției de mers

Mai exact, șoferul unei mașini care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze dinainte și să se asigure că o poate face fără a deranja circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

De ce au fost necesare schimbările din Codul Rutier

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor în ceea ce privește circulația în sensul giratoriu era necesară, conform inițiatorilor propunerii, întrucât: „prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu”.