04 mart. 2025 | 21:55

Regula de aur pentru mucenici perfecți: când trebuie pusă nuca ca să nu se înmoaie, detaliul care face diferența

Sfaturi Culinare
Regula de aur pentru mucenici perfecți: când trebuie pusă nuca ca să nu se înmoaie, detaliul care face diferența
Cum sa obtii mucenici deliciosi: momentul ideal pentru a presara nuca

Prepararea mucenicilor este o tradiție respectată cu sfințenie în fiecare an, pe 9 martie, când românii îi cinstesc pe cei 40 de Sfinți Mucenici de la Sevastia. Fie că vorbim despre mucenicii muntenești sau cei moldovenești, un ingredient esențial este nuca. Însă momentul în care aceasta este adăugată poate face diferența între un preparat reușit și unul care își pierde textura și savoarea.

Când trebuie pusă nuca pentru un rezultat perfect

Una dintre cele mai mari greșeli pe care gospodinele o fac este adăugarea nucii prea devreme. Acest lucru duce la înmuierea excesivă a acesteia, afectând textura mucenicilor.

Regula de aur este simplă: nuca trebuie pusă la final, după ce mucenicii au fost pregătiți și au absorbit suficient sirop. Pentru mucenicii muntenești, care sunt fierți, nuca se adaugă după ce aceștia au fost scoși din oală și siropul s-a răcit puțin.

În acest fel, nuca își păstrează crocanța și își intensifică aroma în contact cu mierea și scorțișoara. În cazul mucenicilor moldovenești, care sunt copți, nuca se presară abia după ce s-au uscat și au fost însiropați, astfel încât să rămână proaspătă și aromată.

Secretele mucenicilor muntenești și moldovenești

Mucenicii muntenești sunt preparați dintr-un aluat simplu, făcut din făină, apă caldă și sare. După ce sunt modelați în forma specifică de opt, aceștia sunt fierți în apă cu zahăr, miere și coajă de citrice.

În acest moment se adaugă și esența de rom, dar nuca trebuie lăsată la urmă, pentru a evita să se îmbibe prea tare cu lichid. Pe de altă parte, mucenicii moldovenești sunt făcuți dintr-un aluat dospit, asemănător cu cel de cozonac.

După ce sunt copți, aceștia se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată, dar numai după ce s-au răcit complet. Astfel, nuca își păstrează gustul și textura crocantă, oferind o combinație perfectă de arome.

Sfaturi pentru mucenici delicioși

Indiferent de rețeta pe care o alegi, fie că vorbim despre mucenicii muntenești fierți în sirop aromat sau despre cei moldovenești copți și îmbrăcați în miere, secretul unui rezultat perfect stă în atenția la detalii.

Ordinea adăugării ingredientelor face diferența, iar nuca trebuie presărată la final, când preparatul s-a răcit complet.

Astfel, își păstrează textura crocantă, iar gustul său intens se împletește armonios cu dulceața mierii și parfumul discret al scorțișoarei. Respectând aceste trucuri simple, vei obține mucenici irezistibili, exact așa cum au fost savurați și prețuiți de generații întregi.