Regiunea din România cu o istorie veche de peste 380 milioane de ani. Peisajele îți vor tăia răsuflarea
România este o țară cu o istorie veche de peste 380 de milioane de ani, iar o anumită zonă a țării atrage din ce în ce mai mulți turiști, datorită peisajelor de vis, traseelor turistice și tradițiilor.
Oltenia, o regiune cu o istorie impresionantă
Charlie Ottley este un jurnalist britanic venit în România pentru realizarea unui filmului „Discover Oltenia”. Proiect a fost posibil cu ajutorul fondurilor venite din partea unui ONG, iar premiera filmului a avut loc în București.
Discover Oltenia arată întregii lumi cele mai prețioase comori ale Olteniei de sub Munte, o regiune cu o istorie veche de peste 380 de milioane de ani. Este în plan ca teritoriul să devină în scurt timp al treilea geoparc UNESCO al României.
Documentarul prezintă sute de ore de filmare concentrate în 17 minute, arătând biodiversitatea incredibilă a zonei. Se pare că în această zonă a fost un recif de corali în urmă cu 145 de milioane de ani.
În zona de nord a regiunii, rocile metamorfice sunt vechi de circa 380 de milioane de ani. În zona de sud, la poalele munților, sunt trovanții de la Costești, argilele de la Horezu din care se face ceramica, de 6 milioane de ani.
Toate aceste indicii duc la ideea că Oltenia de sub Munte are o istorie geologică pornind de acum 380 de milioane de ani, ne spune geologul Florin Stoican, directorul geoparcului.
Citește și: Regiunea din România cu cea mai bună mâncare. Zona în care preparatele au un gust special, le-ai gustat?
Aici se află cel mai mare perete de calcar din România
Întregul geoparc poate fi descoperit la pas sau cu bicicleta pe cele 30 de trasee turistice marcate și omologate. În total sunt circa 500 de km de poteci și trasee de drumeți, plus 350 de km de drumuri forestiere și trasee pentru biciclete.
Aici se află cel mai dificil și cel mai puțin parcurs traseu de alpinism din România. Doar cinci persoane au reușit să-l ducă la bun sfârșit. De asemenea, există în jur de 200 de trasee de alpinism amenajate, disponibile pentru începători, dar și experți.
Geodiversitatea Olteniei de sub Munte poate fi văzută și de faimoasele izvoare minerale din județul Vâlcea. Băile Olănești fac parte din teritoriul geoparcului UNESCO, de exemplu.
Întreaga zonă se află pe o pungă de ape minerale și geotermale, spun specialiștii. Apa are un conținut ridicat de săruri. Pe lângă toate acestea, tradițiile de aici sunt fascinante.
În Oltenia de sub Munte se află cea mai izolată mănăstire de patrimoniu din țara noastră – Pătrunsa și suratele ei – Pahomie – schitul construit în urmă cu secole, fiind amplasat între două stânci, una deasupra și cealaltă dedesubt.