Regiunea din lume unde trăiesc cei mai mulţi oameni cu vârste de peste 100 de ani. Povestea bărbatului care ar avea 168 de ani
Regiunea din lume unde trăiesc cei mai mulţi oameni cu vârste de peste 100 de ani. Despre acest colț al lumii probabil nu ai auzit niciodată. Este singurul loc de pe globul pământesc în care există un Muzeu al Longevității. Locuitorii ating vârste ce se pot măsura în câte trei cifre. Care sunt secretele duratei excepționale de viață.
Regiunea din lume unde trăiesc cei mai mulţi oameni cu vârste de peste 100 de ani
Deasupra norilor din Munții Taliș, în sudul Azerbaidjanului, se întinde regiunea Lerik. În acest tărâm spectaculos, cu oglinzi de apă și peisaje verzi, luxuriante, trăiesc cei mai mulți oameni cu vârste de peste 100 de ani. Au atins, parcă, simbolul suprem al libertății, comunitatea lor fiind protejată de drumuri șerpuite pe care doar un călător îndrăzneț s-ar încumeta să le cunoască.
Din inima regiunii se ridică încrezător, în întâmpinarea cerului, unicul Muzeu al Longevității din întreaga lume. Construit în anul 1991 și renovat aproape două decenii mai târziu, obiectivul ascunde peste 2.000 de exponate în amintirea străbunilor locuitorilor din Lerik.
Cufere pline de eșarfe, cămăși, ulcioare și boluri de argint, șosete elegant tricotate și covoare vopsite manual împodobeau viețile oamenilor ce trăiau pe creasta muntelui acoperită de nori. Încercate de vreme, scrisori scrise în azeră și în rusă își spuneau, odată, secretele cuvintelor estompate de sensul atât de metamorfozat al vieții.
Oficialii instituției cu interes istoric și cultural spun că toți oamenii din regiune care ating o vârstă de peste 90 de ani sunt considerați, aici, „centenari”. Chiar și așa, dintr-o populație totală de 63.000 de locuitori, peste 200 de persoane fuseseră raportate, în anul 1991, ca având peste 100 de ani.
Povestea bărbatului care ar avea 168 de ani
Pentru noi, ar putea fi de neasemuit. Pentru locuitorii din Lerik, nu întocmai. Localnicii spun că radiațiile emise de turnurile de comunicații și problemele de declin ale mediului au condus la scăderea numărului de persoane „centenare” din regiune. Acum, doar 11 oameni dintr-un total de 83.800 au peste vârsta de 100 de ani.
Cea mai în vârstă persoană este un bărbat ce poartă numele Raji Ibrahimova. Are nu mai puțin de 105 ani. Un record frumos, însă nu și pentru localnici. Se spune că cea mai vârstnică persoană care a trăit vreodată în această zonă era Shirali Muslumov, un cioban care ar fi atins vârsta de 168 de ani.
Documentele oficiale arată că acesta s-ar fi născut în anul 1805. Pe piatra funerară de la mormântul său este inscripționat anul de deces 1973. Dacă informațiile sunt, într-adevăr, adevărate, atunci Shirali Muslumov este cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată în tămârul de smarald.
CNN, care a documentat povestea de viață a localnicilor din regiune, scrie că ar trebui să luăm în considerare, totuși, o marjă de eroare de cel puțin 20 de ani. Oricum ar fi, un lucru e de necontestat – scrisorile primite de Shirali Muslumov indică faptul că acesta avea o vârstă onorabilă. Într-o carte poștală semnată chiar de către liderul comunist vietnamez Ho Chi Minh, acesta din urmă i se adresa ciobanului cu formularea „Dragă bunicule”.
Secretele longevității oamenilor din Lerik
Locuitorii din Lerik nu par să fie înfricați de întunericul veșnic. Mai degrabă, privesc moartea drept o cale spre a deveni nemuritor. Discrepanța dintre perspectiva lor asupra vieții și cea a noastră pare a fi una uriașă, din spusele ghidului de la Muzeul Longevității.
Primul secret pe care îl îmbrățișează localnicii din Lerik pentru a se bucura de o viață lungă este chiar liniștea minții. Orice sursă de stres este îndepărtată cât mai mult cu putință. Oamenii analizează viața în mod filosofic, trăiesc în prezent și nu se îngrijorează în zadar cu privire la viitor.
„Secretul unei vieți lungi este alimentația bună, mineralele din apa de izvor și ierburile pe care le adăugăm în ceai pentru a preveni bolile. Oamenii nu au nevoie de medicamente, folosesc doar remedii naturale”, a spus ghidul Muzeului Longevității din Lerik.
Mănâncă și beau „orice le dă Dumnezeu”
Imediat ce noaptea este împrăştiată de razele discrete ale soarelui, localnicii se trezesc. Nimeni nu-și permite să doarmă mai mult. Activitatea fizică face parte din programul zilnic al fiecărui locuitor din Lerik. Munca nu este realizată, însă, până în punctul de epuizare.
Traiul la înălțimi mari îi ajută, de asemenea, să își mențină o stare de sănătate bună. Potrivit studiilor cercetătorilor citați de CNN, viața la munte scade riscul de dezvoltare a afecțiunilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, precum și a diabetului.
Citește și: Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Ruşii şi americanii ar da orice să o aibă
În ceea ce privește alimentația, locuitorii din Lerik nu se feresc nici de carne, nici de produse lactate – atât timp cât sunt proaspete. Și, într-adevăr, oamenilor nu li se administrează medicamente. Mănâncă și beau „orice le dă Dumnezeu”.