Regim de slăbit 10 kg – punct ochit, punct lovit. Idei pentru a ajunge la acest obiectiv bine-stabilit de la început

de: Ionuț Vieru
29 12. 2020

În ultima vreme, oamenii realizează cât de importantă este sănătatea și încep să fie mai grijulii în ceea ce privește alimentația. Dar cum slăbim cât mai eficient într-un timp relativ scurt? Ei bine, motivație de a slăbi diferă de la persoană la persoană. De la cea estetică, până la a fi într-o formă fizică mai bună sau pentru a preveni o boală.

Există o mulțime de modalități prin care poți slăbi. Unele sănătoase iar altele mai puțin sănătoase. Cel mai sănătos ar fi să slăbim aproximativ 0.5 kg pe săptămână, pentru a nu provoca un șoc organismului, pierzând prea repede greutatea corporală.

Cum slăbești?

Oricât de mult te-ai interesa de procesul de slăbire și poate găsești diferite informații ce poate nu se leagă, secretul este simplu. Este nevoie doar de un singur lucru: deficit caloric. Poate că ești confuz și nu înțelegi ce înseamnă, îți voi explica în următoarele rânduri.

Deficitul caloric apare atunci când arzi mai multe calorii decât consumi. De exemplu, dacă pe parcursul unei zile consumi 2000 Kcal, iar în aceeași zi arzi 2300 Kcal, ești într-un deficit caloric de 300 de Kcal. Există mai mulți factori de care depinde pierderea în greutate: vârsta, greutatea, stilul de viață, activitatea de zi cu zi, dacă sunt complicații ce țin de partea medicală și multe altele.

De asemenea, consumul de calorii diferă de la o persoană la alta. O persoană de 1,80 m ce are o greutate de 90kg, va consuma mai multe calorii față de o persoană de 1,70 m ce cântărește 75 kg. În același timp, nici deficitul caloric nu trebuie să fie foarte mare. De obicei, un deficit caloric de 500 Kcal este suficient. În timp, planul alimentar și deficitul caloric se va modifica, în funcție de progres sau regres. Pentru toate acestea, este recomandat să consultați un nutriționist pentru rezultate cât mai bune.

Ponturi care te ajută să slăbești

  • Încearcă să-ți calculezi numărul de calorii consumate zilnic

Ai nevoie de un cântar de bucătărie și o aplicație pe telefon. Cântărești mâncarea, apoi introduci valorile în aplicație iar ea face totul pentru tine. Desigur, nu este 100% exact, dar nici nu trebuie să fie. Câteva zeci de calorii în plus sau minus nu fac o diferență enormă.

  • Cântărește-te odată la câteva zile

Încearcă să-ți faci un obicei din a te cântări odată la 2 – 3 zile. În acest fel, poți observa progresul sau lipsa acestuia și îți faci o idee mai bună de alimentația ta și ce trebuie să schimbi.

  • Bea mai multă apă

Consumul de apă este foarte important, iar de cele mai multe ori uităm acest lucru. Apa elimină toxinele din organism, menține pH-ul echilibrat, accelerează metabolismul și oferă senzație de sațietate.

  • Mănâncă mai des pe parcursul zilei

Mai des, nu și mai mult. Micșorează-ți porțiile dar mănâncă mai des. În acest fel, nu vei mai avea aceea senzație de „plin” după fiecare masă și vei avea mai multă energie. De asemenea, nu te înfometa niciodată. Ridică-te de la masă sătul, dar nu plin.

  • Consumă mai multe legume și fructe

Legumele sunt bogate în minerale, vitamine și fibre dietetice. De asemenea, consumul de legume îți îmbunătățește și tranzitul intestinal. Fructele conțin și ele nutrienți importanți pentru organism și o cantitate considerabilă de fructoză.

Adevărul este că nu există diete minune sau alte moduri miraculoase de a slăbi. Desigur, diete funcționează dar nu pe termen lung. Ar trebui să adopți un stil de viață sănătos, mănâncă sănătos 90%  din timp iar, din când în când, te poți bucura și de dulciuri. Vei slăbi în continuare atât timp cât ești în deficit caloric.