28 sept. 2024 | 17:39

Regele Charles, profund afectat de moartea actriței Dame Maggie Smith: „O comoară națională”

Știri generale
Regele Charles, profund afectat de moartea actriței Dame Maggie Smith:

Dame Maggie Smith, celebra actriță britanică cunoscută pentru rolurile sale din seria „Harry Potter” și din serialul „Downton Abbey”, a trecut în neființă la vârsta de 89 de ani. Familie ei a confirmat că Smith a murit în liniște într-un spital, vineri, înconjurată de prieteni și familie apropiați.

Fiii actriței, mesaj emoționant

Într-o declarație emoționantă, fiii săi, Chris Larkin și Toby Stephens, și-au exprimat durerea: „A fost o persoană extrem de rezervată și a fost înconjurată de cei dragi la final. Ne lasă în urmă doi fii și cinci nepoți iubitori, toți fiind profund întristați de pierderea mamei și bunicii noastre extraordinare.”

Născută pe 28 decembrie 1934 în Essex, cariera de succes a lui Smith a durat mai bine de șapte decenii. Primii ani ai vieții sale i-a petrecut în Oxford, unde a început să studieze actorie la doar 16 ani. În 1952, a debutat pe scenă ca Viola în „Noaptea de 12 a lui Shakespeare”, marcând începutul unei călătorii extraordinare care avea să o transforme într-una dintre cele mai apreciate actrițe din Marea Britanie.

Dame Maggie Smith, o carieră remarcabilă de peste şase decenii

Smith a avut un moment de cotitură în carieră la sfârșitul anilor 1950, când a primit prima sa nominalizare BAFTA pentru filmul „Nowhere to Go”. A câștigat recunoaștere internațională în 1969, obținând Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță pentru „The Prime of Miss Jean Brodie”, iar în 1978 a câștigat un alt Oscar, de data aceasta pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru „California Suite”.

Deși cariera sa a fost profund ancorată în teatru și film, Smith a câștigat faimă mondială datorită interpretării profesorului McGonagall în seria „Harry Potter” și a contesei Violet Crawley în „Downton Abbey”.

Familia lui Smith a exprimat, de asemenea, recunoștință personalului de la Spitalul Chelsea și Westminster pentru îngrijirea acordată în ultimele zile. O mulțime de omagii au venit din partea colegilor, iar prietenul său, Gyles Brandreth, a spus: „A fost o actriță cu adevărat măreață, înțeleaptă, plină de umor și unică.”

Moștenirea Damei Maggie Smith va fi mereu amintită prin contribuțiile sale imense la film, teatru și televiziune, unde interpretările sale au lăsat o amprentă de neșters asupra publicului din întreaga lume.

Regele Charles și Camilla, profund afectați de moartea celebrei actrițe

Dame Maggie Smith a fost omagiată de numeroase personalități după trecerea sa în neființă. Regele Charles al Marii Britanii a postat un mesaj pe Instagram în care a denumit-o „o adevărată comoară națională”, conform Libertatea.

„În timp ce se trage cortina peste o comoară națională, ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume în amintirea cu cea mai mare admirație și afecțiune a numeroaselor sale performanțe extraordinare, precum și a căldurii și spiritului ei care au strălucit atât pe scenă, cât și în afara ei,” au declarat Regele Charles și Regina Camilla.

Premierul britanic, Keir Starmer, a subliniat impactul său, numind-o „o legendă a scenei și ecranului, a cărei moștenire va fi prețuită de generațiile viitoare.” De asemenea, Daniel Radcliffe, cunoscut pentru rolul său ca Harry Potter, și-a exprimat respectul profund pentru Maggie Smith, menționând că „era un intelect feroce, cu o limbă ascuțită, capabilă să intimideze și să farmece în același timp.” El a adăugat: „Mă voi considera întotdeauna uimitor de norocos că am avut ocazia să lucrez cu ea.”

Emma Watson, care a interpretat-o pe Hermione Granger, a descris-o ca fiind „reală, onestă și amuzantă” și a subliniat sprijinul pe care Maggie Smith l-a oferit tinerilor actori pe platourile de filmare.

Ultima apariție publică a lui Maggie Smith a avut loc cu mai bine de un an în urmă, în 2023, la Wimbledon, unde a fost văzută în tribune alături de nora sa, Suki Stephens. Moștenirea sa va continua să inspire și să emoționeze generații întregi.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Lana Del Rey s-a căsătorit în secret. Ceremonia a fost atipică
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Regele Charles este în doliu: S-a tras cortina peste o comoară naţională!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VIN VOUCHERELE! Banii intră DIRECT pe CARD
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro