Regele Charles, dispută cu Nicolae Ceauşescu. Ce l-a nemulţumit profund pe britanic, nimeni nu avea curaj să facă asta
Cu doar câteva luni înainte de căderea regimului, presa occidentală scria despre actualul Regele Charles, și o dispută cu Nicolae Ceauşescu. Citește mai departe și află ce l-a nemulţumit profund pe britanic.
Regele Charles a avut o dispută cu Nicolae Ceauşescu
Cu mult timp înainte de a se îndrăgosti de Transilvania și de satele de aici, fostul dictator Nicolae Ceaușescu luase decizia de a rade de pe fața pământului anumite zone întregi, sate vechi de sunte de ani.
Sistematizarea propusă de dictator avea să mute zeci, poate sute de familii din locurile unde s-au născut și crescut, pentru marea industralizare a României Socialiste.
Suntem în anul 1989, cu doar câteva luni până la dărâmarea regimului dictatorial, când Prințul Charles, pe atunci, aflat că Nicolae Ceaușescu a betonat terenuri agricole străvechi și a distrus modul de viață tradițional.
Spre surprinderea multora, Charles avea să facă presiuni asupra guvernului britanic de la acea vreme pentru a anula medalia ”Marea Cruce de Cavaler a Ordinului Băii”, care i-a fost acordată lui Nicolae Ceaușescu de către regetata Regina Elisabeta a II-a, la vizita acestuia la Bukingham.
Marea sistematizare a lui Ceaușescu
În 1985, cel de-al 20-lea an de conducere al statului socialist, Nicolae Ceaușescu își punea amprenta asupra României cu un vast proiect de construcție în capitală și cu planuri de inginerie socială care promiteau să schimbe fața țării.
”Având un grad de putere personală care depășea cu mult pe cel al oricărui alt lider est-european, Ceaușescu, în vârstă de 67 de ani, nu a lăsat ca o criză economică prelungită să stea în calea eforturilor sale de a ”ridica patria noastră la culmi mai înalte de progres și civilizație”, după cum a spus într-un discurs recent.”, scria LA Times în 1985.
În mediul rural, autoritățile locale demarau un program la nivel național pentru a elimina sute de sate mici, unele dintre ele vechi de generații, care sunt erau considerate ineficiente din punct de vedere economic.
În cadrul reformei de sistematizare a zonelor rurale, țăranii din cele mai mici așezări erau mutați din propriile case în apartamente înalte, mai aproape de fabrici și de fermele colective de stat iar satele lor urmau să fie transformate în terenuri agricole.
Ce l-a nemulţumit profund pe britanic
Declanșarea acetei reforme mamut, și distrugerea satelor românești a fost, de fapt, ceea ce l-a nemulţumit profund pe britanic. Prințul Charles nu a ezitat să-l critice pe Ceaușescu public.
Una din mărturiile acestor critici dure aduse de Charles regimului comunist, condus de Ceaușescu, sunt memoriile Principesei Margareta, apărute într-o carte, ”Patrie și Destin. Principesa Moștenitoare a României”, scrisă de Diana Mandache, unde apare și declarația făcută de Prințul Charles în publicația ”Jurnal de Geneva”:
”Obiectivul președintelui român era de reconstruire a identității națiunii, de creare a unui om nou care în cele din urmă avea să devină sclavul visurilor sale (ale dictatorului -na).
Pentru a reuși, președintele Ceaușescu vrea să distrugă satele din țara sa și să pună în locul lor blocuri cu apartamente care nu sunt decât o repetiție a arhitecturii dezastruoase a anilor ’60 cufundându-le într-o atmosferă orweliana”, afirma Prințul Charles în Jurnalul de Geneva.
Deși au existat și alte voci care au criticat deciziile dictatorului de a distruge satele românești, din păcate, multe aveau să cadă în fața reformei de sistematizare din acei ani.