Rectificarea bugetară, pe agenda ședinței de luni a guvernului. Proiectul a iscat zâzanie între PSD și ALDE
Guvernul a discutat joi propunerea de rectificare bugetară, iar adoptarea acesteia a fost amânată cu o săptămână. Așadar, aflați în ziua cu pricina, proiectul va fi ”pus pe masă” în ședința guvernului. Ideea lui Teodorovici a fost criticată intens de ALDE, care a amenințat săptămâna precedentă că va ieși de la guvernare dacă proiectul va fi adoptat.
Rectificarea bugetară, pe agenda ședinței de luni a guvernului
Ministerul de Finanțe a anunțat marțea trecută cifrele rectificării bugetare. Ministerele de la care Guvernul dorește să taie bani sunt: Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).
Guvernul a discutat joi propunerea de rectificare bugetară, iar adoptatea proiectului a fost amânată cu o săptămână. Ajunși în acel moment, proiectul de ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat pe 2019 va fi dezbătut în ședința de Guvern. Proiectul a iscat zâzanie în coaliție, ALDE contestând unele măsuri incluse în propunere, amenințând joi că va ieși de la guvernare dacă proiectul rectificării propuse de Eugen Teodorovici va fi adoptat.
ALDE amenință că va ieși de la guvernare dacă proiectul va fi adopta
„Aşa cum ne-a fost prezentat, acest proiect de rectificare bugetară riscă să ducă la depăşirea ţintei de deficit bugetar stabilite. În mod repetat, inclusiv public, ALDE a solicitat alocarea de resurse financiare pentru continuarea investiţiilor în derulare, vorbim în primul rând despre proiectele mari de investiţii (autostrăzi) dar si de investiţiile la nivel local”, a scris Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, pe Facebook, săptămâna trecută.
Despre propunere, premierul Viorica Dăncilă a declarat că este o rectificare pozitivă, prin care se asigură plata majorată a salariilor și pensiilor, inclusiv noua creștere ce va fi aplicată din data de 1 septembrie 2019. Totodată, oficialul a explicat că rectificarea asigură și continuarea proiectelor de investiții în domeniile prioritare. Mai mult, prim-ministrul a menionat că proiectul este susținu de creștere Produsului Intern Brut și de faptul că România a înregistrat o creștere economică de 5%, fiind a treia cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.