Recoltele din România, lovite de un fenomen nedorit. Cu ce se confruntă acum agricultorii

de: Ștefan R. Apostol
13 02. 2020

În ultimii ani, datorită schimbărilor bruște de temperatură, datorită dezechilibrului termic și poluării, atât la nivel mondial, dar și locl, în România, tot mai mulți agricultori se lovesc de adevărate calamități când vine vorba de munca lor de peste an.

Recoltele din România, lovite de un fenomen nedorit

În următoarea perioadă agricultorii se pregătesc să culeagă, în loc de roade al pământului, pagube anul acesta. Anul trecut a fost cea mai călduroasă toamnă din istoria măsurătorilor meteo, iar  seceta a lovit în plin distrugând sute de recolte de grâu, orz şi rapiţă.

Cu ce se confruntă acum agricultorii

Lipsa zăpezii a făcut ca cerealele să nu fie protejate în niciun fel de frig, agricultorii spunând că producţia de anul acesta ar putea fi cu 30 la sută mai mică decât estimările iniţiale, iar ministrul agriculturii îi încurajează să îşi asigure recoltele. La nivelul teritoriului, majoritatea culturilor au fost afectate grav de diferenţele de temperaturi dintre zi şi noapte din ultimele şase luni, care, uneori, a fost si de 15 grade Celsius, iar seceta a lovit cel mai puternic în vestul şi sudul României.

Recoltele din România, lovite de un fenomen nedorit. Cu ce se confruntă acum agricultorii

Niciun fermier nu a cerut până acum despăgubiri. În momentul în care o vor face, pagubele vor fi verificate de către o comisie. Conform informațiilor oferite de autorități, în cazul unor astfel de calamități, fermierii / agricultorii sunt asigurați, Ministerul Agriculturii plătind 70% din poliţa de asigurare a producătorilor care vor să îşi asigure recoltele, iar anul acesta are alocat un buget de 40 de milioane de euro.

În 2019 Ministrul Agriculturii, prin vocea şefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, anunț că are posibilitatea de a efectua plata în avans a subvenţiilor pentru fermieri cu o „sumă record” de 1,37 miliarde de euro, cea mai mare care se acordă în avans pentru plata subvenţiilor din 2009 până-n prezent, cel puțin în teorie, dacă e să luăm în calcul criza bugetară a actualului Guvern. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la momentul ”zero” și dacă păgubiții, așa cum se  anunțase inițial, își vor primi subvențiile promise.