Reacțiile emoționante ale prietenilor celebri ai lui Ivan Patzaichin. Ce au vorbit ultima oară, chiar acum câteva zile (exclusiv)

de: Cătălina Burghelea
05 09. 2021

Vestea că Ivan Patzaichin a murit a șocat pe toată lumea. Nimeni nu se aștepta ca marele canoist să se stingă din viață, duminică (n.r. – 5 septembrie), la vârsta de 71 de ani. Sportul românesc este mult mai sărac, legendarul Ivan Patzaichin plecând dintre noi mult prea devreme. Vestea a picat ca un trăsnet pentru prietenii celebri ai lui Ivan Patzaichin. Ce au vorbit ultima oară, chiar acum câteva zile.

Ivan Patzaichin a murit. Cu cine a vorbit ultima oară, chiar acum câteva zile

România deplânge pierderea legendarului canoist Ivan Patzaichin, care a fost răpus de cancer, după o lungă suferință pe patul de spital. De origine lipoveană, este singurul sportiv român căruia i s-a ridicat o statuie când încă era în viață.

Prietenii fostului canoist nu-și revin din șoc, după anunțul morții campionului. Unul dintre ei chiar a vorbit recent cu legenda sportului românesc.

Ivan Patzaichin era iubit pentru ceea ce a făcut pentru România (multiplu campion olimpic, mondial şi european), dar și pentru calitățile sale umane. Mulți români l-au apreciat, iar cu unii a legat frumoase prietenii. Printre cei mai buni camarazi s-au numărat Gheorghe Turda și Florin Chilian.

“Cu Ivan am fost prieten, dar și coleg la MAI, Direcția de Cultură și Sport perioada 1991-2009. Un Om extraordinar, un mare sportiv, un familist iubitor, în răgazul întâlnirilor destul de scurte îmi spunea despre proiectele lui sportive. Ce păcat! S-a pierdut o mare valoare națională! Dumnezeu să-l ierte!”, a dezvăluit Gheorghe Turda, pentru Impact.ro.

Un mare artist nu-și poate reveni din șoc

Florin Chilian regretă foarte mult o așa pierdere valoroasă pentru România. Artistului îi vine foarte greu să vorbească la trecut despre Ivan Patzaichin, care este și va rămâne în istorie drept un sportiv uriaș.

„Am aflat ştirea încă de dimineaţă! Aş spune că mi se par de prisos cuvintele în asemenea momente şi cu siguranţă sunt goale de conţinut. Ivan este un om absolut minunat care a plecat dintre noi!

Gândul acesta, că nu mai e alături de noi mă va chinui multă vreme. E o lege parcă nescrisă, ce se aplică şi în cazul său: oamenii uriaşi ne părăsesc întotdeauna prea devreme. Condoleanţe familiei şi prietenilor lui Ivan Patzaichin, dar în special soţiei şi fiicei sale!”, a precizat Florin Chilian.

Teodor Frolu, mesaj special într-o zi tristă

De asemenea, Teodor Frolu, partener de afaceri cu Ivan Patzaichin și, totodată prieten, a spus despre legendarul canoist că a fost un om special.

”Nu pot vorbi despre acest lucru, vă rog să mă înţelegeţi. Ivan a fost un om special, un om cum puţini pot fi sau poţi întâlni într-o viaţă. Eu am avut această şansă…

Ultima dată l-am văzut în urmă cu câteva zile şi am vorbit despre cele dragi nouă…mai multe nu pot spune acum!”, a mărturisit Teodor Frolu, vicepreşedinte al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23.

În ultimele luni de viață, Patzaichin abia putea să meargă. Se deplasa cu ajutorul unui cadru metalic și refuza să vorbească la telefon. Puțină lume a știut prin ce chin trecea marele campion român. Accepta cu greu că boala incurabilă de care suferea l-a transformat fizic.