03 aug. 2022 | 07:46

Reacția Rusiei după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan. Omul lui Putin, avertisment de ultimă oră către SUA

Politică
Reacția Rusiei după sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan. Omul lui Putin, avertisment de ultimă oră către SUA
Președinții SUA, Rusiei și Chinei Sursă foto: asia.nikkei.com

Rusia intervine fără să stea pe gânduri și în conflictul dintre China și SUA, ca urmare a vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi în Taiwan. Cu puțin timp în urmă, Ministerul rus de Externe a vorbit despre drepturile Chinei de a-și apăra suveranitatea, susținând astfel amenințările îndreptate către SUA. În același timp, oficialii ruși au criticat în termeni duri provocările Washingtonului în fața Republicii Chineze, făcând apel la securitatea internațională.

Rusia intervine de partea Chinei

Ministerul rus de Externe a transmis un mesaj către SUA, prin care îi aduce la cunoștință faptul că partea chineză este îndreptățită să acționeze așa cum consideră necesar pentru a-și apăra integritate teritorală, gândire adoptată și de Rusia în raport cu Ucraina, în urma căruia a izbucnit războiul desfășurta de mai bine de patru luni.

„Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului”, subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Mai mult, oficialii ruși consideră că vizita lui Nancy Pelosi, în ciuda tuturor avertismentelor primite, reprezintă o adevărată înfruntare și provocare la adresa Chinei, motiv pentru care solicită SUA să-și oprească acțiunile de dominație și să aibă în vedere securitatea internațională.

„Cerem Washingtonului să se abţină de la acţiuni care subminează stabilitatea regională şi securitatea internaţională şi să recunoască noua realitate geopolitică în care nu mai este loc pentru hegemonia americană”, a adăugat MAE rus.

În urmă cu o zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această vizită provoacă o „creştere a tensiunii” în regiune şi a acuzat Washingtonul că optează pentru „calea confruntării”, motiv pentru care, Rusia sprijină China în fața acestei nedreptăți.

„Vrem să subliniem o dată în plus că suntem absolut solidari cu China, atitudinea sa în faţa problemei este de înţeles şi absolut justificată”, a afirmat el.

Acuzații grave la adresa SUA

Joi, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zarahova a acuzat SUA pentru destabilizarea lumii, susținând eșecurile din ultimii ani, în raport cu lipsa succeselor obținute.

Washingtonul aduce destabilizare lumii. Nu are un singur conflict soluționat în ultimele decenii, ci multe provocate”, a transmis aceasta într-o postare Telegram de marți.

Tot marți, purtătoarea de cuvânt a MAE a mai avertizat că Rusia este pregătită să acționeze, în cazul în care tensiunile dintre SUA și China vor escalada. Mai mult, aceasta a avertizat SUA că ar putea rupe orice relație diplomatică, în cauzl în care Washington va mai cataloga Rusia drept „sponsor al terorismului”.

„Legiuitorii americani, după ce au trecut prin toate instrumentele de sancţiuni disponibile anti-ruse, care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei ca sponsor al terorismului.

O astfel de aplicare a propriei legislaţii, contrară dreptului internaţional, poate fi văzută de senatori şi congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forţeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a transmis Zaharova.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro