Reacția lui Florin Cîțu, după ce moțiunea simplă a trecut în Senat. Ministrul Finanțelor bate în retragere

de: Alexandra Chivu
10 12. 2019

Reacția ministrului de Finanțe Florin Cîțu, după ce moțiunea simplă – ”Guvernare PNL-numele tău este austeritate”- a trecut, luni, în Senat, cu 59 de voturi ”pentru”, 56 ”împotriva” și două abțineri.

Reacția lui Florin Cîțu, după ce moțiunea simplă a trecut în Senat

Moțiunea simplă, care poartă titlul ”Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, depusă la adresa ministrului de Finanțe a fost inițiată de PSD. Aceasta a trecut cu 59 de voturi ”pentru”, 56 de voturi ”împotriva” și două abțineri. De menționat este că alegerea a fost secretă, votul fiind electronic.

Florin Cîțu

Trebuie precizat că, potrivit regulamentului Senatului, moțiunea simplă exprimă poziția Senatului într-o anumită problemă de politică internă ori externă sau, de la caz la caz, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpretări. Așadar, moțiunea simplă nu obligă demiterea ministrului. De asemenea, moțiunile simple nu au consecințe directe, fiind doar instrumente politice prin care opoziția își poate exprima dezacordul față de politicile guvernamentale.

”Dacă PNL îmi cere demisia, îmi voi da demisia. Dacă era moțiunea serioasă, discutam”

Mai clar, în cazul lui Cîțu, el a fost acuzat de PSD că a împrumutat România, la nici două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru, cu 3,4 miliarde de lei. În moțiunea simplă depusă, social-democrații au susținut că Florin Cîțu este împotriva monedei naționale.

După verdict, Cîțu a declarat că: ”Ceea ce se întâmplă astăzi în România, că suntem vizați de o procedură de deficit excesiv, că trebuie să calmăm piețele, se datorează acestor minciuni pe care le-au spus social democrații și în speță domnul Teodorovici. Aici cred că ar trebui să fie legea responsabilității care sancționează cu închisoarea pe cei care au mințit în privința bugetului. Dacă PNL îmi cere demisia, îmi voi da demisia. Dacă era o moțiunea serioasă, discutam. E clar că nu există niciun argument. Românii vor aprecia că am spus adevărul”.