Reacția CIA despre posibilitatea ca Putin să folosească bombe nucleare. Ce anunță americanii
Comunitatea internațională este îngrijorată că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi bombe nucleare în războiului său din Ucraina, declanșat în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Ce spune Serviciul de Informații Externe al SUA despre acest risc nuclear. Avem motive să stăm cu frică din cauza liderului de la Kremlin?
Invazia lui Putin în Ucraina include arsenal nuclear?
Potrivit CIA, eşecurile şi resursele limitate ale soldaților ruși arată că forţele militare sunt incapabile să atingă obiectivele iniţiale ale lui Vladimir Putin privind invadarea ţării vecine, după cum stau lucrurile în prezent.
„Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru aceasta operaţiune”, a precizat generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency /DIA/). „Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial”, a completat expertul.
Ce spun serviciile secrete americane despre planurile Rusiei
Operațiunea specială a lui Putin în Ucraina are ca scop răsturnarea guvernului prooccidental de la Kiev, susțin oficialii americani. Numai că forţele ucrainene au alungat inamicii de pe poziţiile lor, Federația Rusă suferind numeroase înfrângeri rușinoase. Recent, un eşec major a fost când o contraofensivă ucraineană a forţat trupele lui Putin să se retragă din nord-estul Ucrainei.
„Rusia plănuise o ocupaţie, nu neapărat o invazie, şi asta a aruncat-o înapoi”, a subliniat Berrier.
Reacția CIA despre armele de distrugere în masă
Cât despre temerile că dictatorul rus ar putea recurge la armele de distrugere în masă, dacă va fi învins pe câmpul de luptă de către forţele ucrainene susţinute de SUA şi NATO, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a spus: „Nu cred că ar trebui să subestimăm ataşamentul lui Putin faţă de programul iniţial, care constă în a controla Ucraina. Nu cred că am văzut vreun motiv să credem că a renunţat la acest obiectiv. De asemenea, SUA nu ar trebui nici să subestimeze apetitul pentru risc al lui Putin”.
„Acestea fiind spuse, nu am văzut dovezi concrete privind planificarea utilizării ADM”(arme de distrugere în masă)”, a clarificat al doilea om din CIA.
Cum s-ar putea răzbuna Moscova
Responsabilii din serviciile secrete ale SUA cred că forma cea mai probabilă de represalii ruse împotriva Pentagonului ar putea fi înmulţirea încercărilor de interferenţă în sistemul politic american,
Separat, în cadrul Summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), încheiat la Samarkand (Uzbekistan), liderul de la Kremlin a avertizat că Moscova şi-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii în Ucraina, dacă forţele lui Zelenski ar viza instalaţii din Rusia.
Vladimir Putin a menționat că „eliberarea” întregii zone a Donbasului (compus din regiunile Doneţk şi Lugansk), în estul Ucrainei, este principalul obiectiv militar al Rusiei şi nu consideră necesar să-l revizuiască.