Reacția BNR la ”taxa pe lăcomie”: Cât este de absurdă

de: Puiu Alexandru
19 12. 2018

Cu câteva săptămâni rămase din acest an, Eugen Teodorovici s-a aruncat la o serie de schimbări legislative importante pe care plănuiește să le implementeze printr-o ordonanță de urgență. Printre ele se numără și ”taxa pe lăcomie”.

Dacă trăiai cu impresia că această guvernare PSD a epuizat măsurile populiste, greu de implementat și deseori absurde, te înșeli amarnic. Cea mai recentă măsură care ar putea să sune bine unei persoane cu vagi noțiuni despre modul în care funcționează ROBOR-ul este taxa pe lăcomie.

În doar câteva cuvinte, Ministrul Finanțelor plănuiește să taxeze băncile cu o taxă proporțională cu ROBOR-ul utilizat de acestea la calcularea ratelor pentru credite. Problema cu acest mecanism este că nu se menționează nicăieri de unde vor veni banii în plus, dar mai grav decât atât este faptul că astfel de practici nu vor face decât să alimenteze inflația care la rândul ei duce la creștere ROBOR.

Având în vedere absurditatea teoriei din spatele taxei pe lăcomie, nu a trecut foarte mult timp până când consultantul de strategie al Băncii Naționale a României a ieșit la interval cu câteva explicații cât se poate de logice.

“Cred că este o eroare. Este o eroare de exprimare sau de concepție. Nu pot să știu pentru că aștept un text scris, dar atâta vreme în care se spune că dacă o bancă alege un anumit nivel al ROBOR și în funcție de acest ROBOR se va stabili nu știu ce taxă, aici e mare confuzie. O bancă nu alege ce ROBOR să pună”, a declarat Adrian Vasilescu pentru Hotnews.

Argumentul său este că ROBOR-ul este impus de piață, nu-l alege cineva arbitrar, cum a pretins Teodorovici în declarațiile sale. Un oficial de bancă nu se trezește într-o dimineață și stabilește ROBOR-ul. Valoarea sa este dată de rezultatele activității economice din țară, a activității statului și a tot ceea ce se întâmplă în țară pe mai multe fronturi.

„Nu alege banca ROBOR-ul ca să fie taxată în funcție de ROBOR-ul ales, ci eu stat duc politica într-acolo încât Robor să crească pentru că am inflație mai mare, multe lucruri se pot întâmpla, atunci tu, bancă, ești nevoită să primești o taxă pe lăcomie pentru că ai fost nevoită să aplici un ROBOR care este al pieței. Este pentru toate băncile, nu alege o bancă. ROBOR se fixează și se aplică la toate băncile. Îl fixează piața”, a precizat reprezentantul BNR.

De partea cealaltă a baricadei, Teodorovici este foarte mândru de proiectul său și de benficiile pentru români derivate din taxa pe lăcomie. ”Este o propunere care să protejeze românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este a doua cea mai mare din Europa. Profitul în România este foarte atractiv, printre cele mai mari la nivel european. Firmele din România care plătesc costuri mult mai mari față de alte companii din alte state, invocându-se riscul de țară”, a spus Ministrul Finanțelor.