RCA 2024. Ce se întâmplă cu tarifele polițelor de asigurări obligatorii, Marcel Ciolacu a grăit
RCA 2024. După o perioadă extrem de fluntuată și cu o serie de crize, piața polițelor RCA din România a resimțit din plin explozia de prețuri. În acest context, mulți s-au întrebat ce se întâmplă cu tarifele polițelor de asigurări obligatorii, dar Premierul Marcel Ciolacu a explicat care va fi decizia guvernului pe această temă.
RCA 2024. ASF a venit cu o nouă propunere de plafonare
Falimentele celor mai importanți doi jucători din piața RCA, City Insurance și insolvența Euroins (companie deșinută de bulgari), avea să ducă la un derapaj considerabil. Ulterior, ca urmare a crizei generate, ASF și guvernul luau decizia de interveni în piață printr-un proiect de plafonare a prețurilor, chiar dacă în opinia unora dintre asigurați prețurile erau totuși relativ mari.
Așa se face că un prim proiect era adoptat în februarie 2023, iar în septembrie același an, aveau să prelungească cu cel puțin alte trei luni, și ajustate la un maximum de 6,8%. Tot atunci Ministerul de Finanțe aducea și argumentele pentru acesate decizii, susținând și calculele făcute de ASF privind polițele RCA, astfel:
„Măsura vine în contextul în care în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, iar în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.
Ca urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la creștere a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.”, se preciza în comunicatul emis de MF în septembrie 2023.
Tot atunci, în baza datelor existente, și pe fondul fluctuațiilor din piață, ASF și Ministerul de Finanțe își rezervau dreptul ca „În situația în care, după ce expiră această perioadă, se va constata că împrejurările excepționale care au impus decizia se mențin, aceasta va fi prelungită cu încă 3 luni.” Așa se face că astăzi, ASF a venit cu o nouă propunere de plafonare pentru următoarele 3 luni ale acestui an.
Marcel Ciolacu explică ce se întâmplă cu tarifele polițelor de asigurări obligatorii
Ca urmare a situațiilor din acest moment, ministerul, ASF și premierul Marcel Ciolacu au căzut de acord că este necesară intervenția din nou a statului, astfel că au reactualizat proiectele de lege privind înghețarea tarifelor pentru polițele RCA și în 2024.
Decizia a venit în cursul ședinței de astăzi a guvernului condus de Marcel Ciolacu, acesta salutând propunerea instituției de control:
„Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură necesară pentru a împiedica apariția unor dezechilibre în piață.
Este un act agreat de conducerea ASF cu întreaga industrie şi o mare noutate este că IMM-urile vor avea, în premieră, posibilitatea de a se finanţa prin intermediul pieţei de capital.”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinție de guvern, de astăzi.
În baza acestui nou proiect, mai precizează Marcel Ciolacu, plafoanrea va fi menținută până la data de 30 septembrie 2024, și exact ca anul trecut, dacă va fi nevoie, vor putea fi actualizate pentru alte trei luni.
RCA 2024. Piața asigurărilor din România se anunță a deveni un sector promițător
Deși ar putea părea paradoxală această constatare, se pare că în realitate lucrurile tind a merge spre o redresare importantă a pieței de asigurări obligatorii din România. Într-un context economic global în schimbare, piața românească de polițe RCA se anunță a redeveni un sector promițător, pregătit pentru o creștere semnificativă.
Potrivit lui Sorin Cristinel Mititelu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), deși această piață poate fi percepută ca fiind subdezvoltată, atât în ceea ce privește penetrarea asigurărilor, cât și în ceea ce privește primele brute în produsul intern brut total, ea este pe cale să se redreseze.
„Într-adevăr, piața asigurărilor din România se află în zorii standardizării în sectorul asigurărilor de răspundere civilă, precum și a unei dezvoltări substanțiale în alte sectoare.
Această transformare prezintă oportunități semnificative pentru societățile, în special pentru societățile din afara României, care caută să își diversifice investițiile și să exploateze noi piețe.”, spune oficialul ASF.
Cu alte cuvinte, această piață ar putea redeveni profitabilă pentru posibili noi jucători externi, mai spune vicele ASF. Rămâne de văzut care va fi evoluția în următoarea perioadă, și dacă statul va mai interveni sau nu prin pârghiile pe care le are la dispoziție.