RCA 2020. Miliardarii americani pleacă din România. Ce s-a întâmplat

de: Stan Nicu
04 08. 2020

Watford Insurance, care a intrat acum doi ani pe piața de RCA din România, a anunțat că își va înceta activitatea începând cu 1 septembrie 2020 în țara noastră. Potrivit notei trimise de companie, instrumentarea dosarelor de daună va continua și după 31.12.2020, potrivit acordului primit de la ASF și cu legislația din România.

RCA 2020. Miliardarii americani se retrag din România. Ce se întâmplă

Watford Insurance, cu o capitalizare de circa 1,2 miliarde de dolari la data intrării pe piața din România, este o subsidiară deținută 100% de Watford Re Ltd., companie globală de asigurări și reasigurări americană. Este înregistrată în insulele Bermude. Compania a intrat pe piața din România atrasă fiind de mirajul RCA.

La nici doi ani de la intrarea pe piațadin România, reprezentanții sucursalei Watford din București au informat că își vor înceta activitatea începând cu data de 1 septembrie.  Potrivit unei informări trimise de Watford Insurance de asigurări către brokeri, din cauza ” nivelului scăzut al primelor și a nivelului ridicat al inflației despăgubirilor de daună din ultimii ani „, Watford România a hotărât să înceteze subscrierea de noi polițe de asigurare începând cu data de 1 septembrie a acestui an.

RCA 2020. Miliardarii americani pleacă din România. Ce s-a întâmplat

Americanii își vor respecta dosarele de daună

Pe de altă parte, Watford Insurance anunță că își va respecta dosarele de daună care vor apărea după data de 31 decembrie 2020. Instrumentarea dosarelor de daună vor fi fîcute tot prin sucursala din București. Chiar dacă raportul dintre prețul poliței RCA și costul cu rata daunei a fost dezamăgitor pentru americani, Watford Insurance ia în calcul posibilitatea de a reveni pe piața românească.

Condițiile în care asigurătorii americani își vor reconsidera poziția sunt existența unui acord privind piețele financiare după Brexit și politica companiei după terminarea crizei generate de coronavirus, în condițiile în care americanii au achiziționat asigurătorul francez Axeria Iard. Astfel, după integrarea asigurătorului francez recent achiziționat, americanii își vor regândi poziția în întreaga Europă, fără să știe dacă România va mai face parte sau nu din planurile lor.