RCA 2020. Legea care urmează să intre în vigoare vizează toți șoferii

Șoferii ar putea prezenta polița RCA în format electronic

Șoferii ar putea să facă dovada încheierii unei polițe RCA și prin prezentarea acesteia în format digital polițiștilor de la rutieră, atunci când sunt trași pe dreapta. Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită autorităților să vină în sprijinul asiguraților RCA.

Șoferii ar putea prezenta polița RCA în format electronic

AURSF vrea să clarifice, de fapt, modului în care șoferii pot demonstra polițiștilor ce-i opresc în trafic că dețin o astfel de poliță valabilă – mai exact, să se clarifice faptul că polița nu trebuie arătată neapărat în format fizic.

Concret, după cum apare într-un comunicat AURSF, se dorește modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) 20/2017, prin introducerea clară a posibilității de prezentare a poliței RCA și în format electronic, adică pe telefon, tabletă, laptop etc, nu doar fizic, așa cum cer acum șoferilor, de cele mai multe ori, polițiștii rutieri.

Șoferii ar putea prezenta polița RCA în format electronic
Șoferii ar putea prezenta polița RCA în format electronic

Legea nu specifică exact că poliția trebuie prezentată fizic polițistului

În momentul de față, Norma ASF nr. 20/2017 stabilește că “dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie (…) polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă”, dar fără să specifice clar în ce format.

Polițiștii vor însă să vadă dovada fizică a încheierii unei polițe RCA, deși legea nu specifică exact acest lucru. Asociația mai propune introducerea în legislația momentului și a prevederii care ar putea permite șoferilor să facă dovada încheierii asigurării RCA inclusiv prin consultarea online a bazei de date administrate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Toate polițele RCA se raportează către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de BAAR și denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto sau, pe scurt, AIDA. În această bază de date se poate verifica, la cel mult cinci zile de la încheiere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați.

Astfel, dacă solicitările AURSF se vor transpune într-un act normativ și vor ajunge să se aplice, șoferii vor putea dovedi existența unei polițe RCA valide în fața autorităților prin:

  • prezentarea poliței RCA în format fizic;
  • prezentarea poliței RCA în format electronic (pe telefon, de exemplu);
  • consultarea online a bazei de date administrate de BAAR.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI