Răzvan Burleanu, fără rival la șefia FRF. Ce s-a întâmplat cu ceilalți candidați

Răzvan Burleanu, fără rival la șefia FRF. Ce s-a întâmplat cu ceilalți candidați
Răzvan Burleanu este președintele Federației Române de Fotbal din martie 2014

Răzvan Burleanu, fără rival la șefia FRF. Actualul șef de la Casa Fotbalului se pregătește de cel de-al treilea mandat. Ajuns în 2014 la conducerea federației, după retragerea lui Mircea Sandu, Burleanu nu are contracandidat la alegerile ce vor avea loc pe 12 aprilie. Răzvan Burleanu a fost cel mai tânăr președinte al FRF, având doar 29 de ani când a fost ales pentru prima oară în funcție.

Răzvan Burleanu, fără rival la șefia FRF

Răzvan Burleanu, fără rival la șefia FRF. Actualul boss de la Casa Fotbalului va concura de unul singur în alegerile din 12 aprilie pentru un nou mandat în fruntea Federației de Fotbal. El a fost ales prima oară, în martie 2014, după ce Mircea Sandu s-a retras din poziția pe care o ocupa încă din 1990.

Burleanu i-a învins, acum 8 ani, pe Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian, Sorin Răducanu și Marcel Pușcaș. În 2018, el a triumfat din nou, de data aceea în competiție cu Ionuț Lupescu, fost component al Generației de Aur. Ascensiunea lui Burleanu a fost pusă pe seama sprijinului acordat de oamenii politici, după cum declara Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste.

„Burleanu este pus de oameni politici și de servicii, nu are niciun fel de rezultat. E tare Dâncu (n.r. – Vasile Dâncu, actualul ministru al Apărării) acolo, este apropiat serviciilor și nu se atinge nimeni de Burleanu. Nici Biden (n.r. – Joe Biden, președintele SUA) nu-l învinge pe Burleanu. Nu îl bate nimeni.

Tot Coldea și ăștia îl țin. Grupul de la Cluj este foarte tare”, a declarat Dumitru Dragomir la Realitatea PLUS, la începutul acestui an.

Ce s-a întâmplat cu ceilalți candidați

Răzvan Burleanu e aproape sigur de al treilea mandat în fruntea FRF. Și asta, deoarece candidaturile celor doi rivali, fostul fotbalist Sorin Răducanu (59 de ani) și fostul arbitru Gabriel Barbu (64 de ani), au fost respinse de Comisia de validare a dosarelor de candidatură.

Conform gsp.ro, motivul pentru care cele două dosare au fost respinse este faptul că cei doi candidați nu au prezentat 5 adeziuni, numărul necesar pentru a intra în cursă. Răducanu a avut sprijinul unui singur club, Progresul București. Cei doi candidați respinși au dreptul de a depune contestații în termen de 24 de ore de la momentul publicării deciziilor pe site-ul oficial al FRF. Așadar, până în această seară, la ora 21.50. Ambii sunt deciși să o facă.

Pe de altă parte, conform Orange Sport, Burleanu ar fi schimbat regulamentul, care acum le permite să candideze numai celor care au obținut diploma în urma cursurilor de management de la Lausanne. Ionuț Lupescu este unul dintre puținii oameni din fotbal care dețin această certificare, însă „Kaiserul” pare hotărât să nu mai încerce să ajungă la cârma FRF, după ce Răzvan Burleanu l-a învins în 2018.

Ar putea avea mai mult de trei mandate

Înainte de prima sa candidatură, Răzvan Burleanu a anunțat că vrea să limiteze numărul mandatelor, însă activitatea de la Casa Fotbalului l-a determinat să se răzgândească. Acum, statutul FRF permite maxim trei mandate, dar situația se poate schimba.

Bulreanu va avea nevoie de aprobarea Adunării Generale a FRF pentru a primi dreptul de a candida a patra oară, fiind sigur că nu va întâmpina probleme. Totodată, el s-a asigurat că nu va avea nicio emoție privind succesul. Mai exact, că aproape nimeni nu va putea nici măcar să participe.

„Sunt convins că voi avea al treilea mandat. În ceea ce privește lipsa unui contracandidat, cu siguranță mi-aș fi dorit. Există termen suficient de înscriere. Probabil mesajul pe care fotbalul românesc vrea să-l transmită este unul de unitate.

Conform statutului Federației Române de Fotbal, avem o limită de trei mandate. Statutul poate fi schimbat doar cu acordul membrilor afiliați. Pentru mine este cel de-al treilea mandat. Dacă membrii afiliați vor considera cu totul altceva, atunci va trebui să stăm de vorbă”, declara Răzvan Burleanu, într-o conferință de presă de luna trecută.

Din 2020, Răzvan Burleanu este și membru în Consiliul FIFA, dar și în Comitetul Executiv al UEFA. El își va păstra aceste funcții până în 2025, indiferent de rezultatul alegerilor pentru șefia FRF.