Râul care clocoteşte, unic în România. Pare un loc rupt din Rai, imaginile care te vor convinge că trebuie să îl vezi

de: Ștefan R. Apostol
02 03. 2024

România este un tărâm al locurilor unice și spectaculoase, multe dintre ele create de natură, și care odată vizitate nu le mai poți uita. Așa este și râul care clocoteşte, unic în România, dar și în Europa. Citește mai departe și află despre acest loc care pare din Rai, din ciclul de articole „Turist prin țara mea!”.

„Turist prin țara mea!” spre râul care clocoteşte, unic în România

Nu este pentru prima oară când, din ciclul articolelor „Turist prin țara mea!”, ajungem în județul Hunedoara, care ascunde, de altfel, multe din locurile spectaculoase din țara noastră. De data asta ne-am gândit să vă propunem un alt loc, parcă scos din Rai, și care cu siguranță va rămâne în memorie datorită frumuseții sale.

Vezi și: Locul din România care rivalizează cu Sighişoara. Este un sat de o frumuseţe aparte, puţini turişti ajung aici

Dacă te decizi să mergi, îți spunem că vei avea de străbătut aproximativ 380 de kilometri până la destinație, mai exact în celebra stațiune balneoclimaterică Geoagiu Băi, situată în județul Hunedoara. Drumul de aproape 4 ore și jumătate, te va duce prin locuri deja cunoscute și despre care am mai vorbit, dar ceea ce face unic locul este Cascada de de aici și, bineînțeles, âul care clocoteşte, unic în România și în Europa.

Cascada Clocta, județul Hunedoara

Așadar, cum spuneam, foarte aproape de stațiunea Geoagiu Băi se află o cascadă spectaculoasă, cunoscută localnicilor sub numele de Cascada Clocota, cu ape termale care coboară de la o înălțime de aproximativ 20 de metri peste un perete de calcar alb și travertin plin de vegetație.

Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Dar, lăsăm cascada în urmă și coborâm ceva mai jos, unde vom descoperi un alt loc spectaculos, și anume râul care clocoteşte, unic în România, care poartă același nume, Clocota.

Răul Clocota, făcut de natură, admirat de om

Odată ajuns aici vei descoperi o curgere de apă în trepte, cu apă caldă, unde în trecut existau celebrele mori de apă construite depe vremea romanilor, dar care din păcate nu mai există. În ceea ce privește numele râului, precum și al cascadei, au existat multe polemici de-a lungul timpului cu privire la originea sa.

Vezi și: Cascada bijuterie din România de care puţini turişti ştiu. E un loc spectaculos, doar localnicii vin aici

Unii spun că este un nume dacic, alții că ar avea origini slave, dar cel mai bine avea să fie descris de Maria Pirtea în cartea sa, „Columna lui Decebal”, publicată în 1994:

„Acest cuvânt clocota vine de la a clocoti, adică a fierbe, deoarece izvoarele ajungeau fierbând la suprafaţă. Locul, izvorul unde apa dădea în clocot fierbând se numea o clocotă.

Probabil că dacă îl întrebai atunci pe un dac unde se ducea, el îţi răspundea sigur că se duce să facă baie la… clocotă. De la acest mod de a vorbi a rămas numele locului de Clocota.

În ziua de azi numele râului care traversează localitatea este Clocota”, arăta autoarea Maria Pirtea, într-o carte despre daci, numită „Columna lui Decebal” (1994).

Nu uita să vizitezi stațiunea Geoagiu Băi

Așa cum spuneam la începutul periplului nostru virtual, râul care clocoteşte, Clocota, se află foarte aproape de stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, unde apele termale sunt o adevărată comoară și un izvor nesecat pentru sănătate.

Vezi și: Uită de litoralul aglomerat! Geoagiu Băi, locul superb din România unde te poţi bucura de apă, dar şi de băile termale

Trebuie menționat că stațiunea este printre cele mai vechi din zonă, fiind cunoscută încă din antichitate, aflându-se la o altitudine de 350 de metri, și unde romanii veneau în perioada ocupației Daciei.

Ei sunt cei care aveau să-i dea și primul nume, fiind cunoscută pe atunci sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Așa că, dacă nu ai nimic de făcut în weekend, poți să te urci în mașină să faci o plimbare până aici, unde vei putea vizita Cascada Clocota și râul care clocoteşte, unic în România, cu același nume.