„Ratații“ care au schimbat lumea. Ce au reușit să facă după eșecuri uriașe

Multe dintre personalitățile pe care le-a dat țara noastră nu au reușit să se afirme la o vârstă fragedă, unii dintre aceștia, ca de exemplu Steven Spielberg, fiind respinși de universități chiar și de trei ori. Mulți dintre noi probabil nici n-ar fi bănuit, dar Thomas Edison a fost concediat de la două locuri de muncă. Află, în rândurile de mai jos, cine sunt „ratații“ care au schimbat pentru totdeauna lumea.

„Ratații“ care au schimbat lumea

Lumea noastră ar fi fost cu multi diferită astăzi dacă cei pe care mulți i-au considerat niște ratați ar fi încetat să mai încerce. Perseverența lor ne permite nouă astăzi să ne bucurăm de multe facilități, cum ar fi becul ori filmele care au revoluționat cinematografia. În continuare vom vorbi despre zece mari personalități istorice care au avut un aport uriaș în dezvoltarea omenirii, schimbând practic lumea, dar care au avut un început dificil în viață.

10. Steven Spielberg

Astăzi este cel mai cunoscut regizor de la Hollywood, filmele sale revoluționând cinematografia. V-ați fi gândit vreodată că un astfel de talent a fost respins la de trei ori de Facultatea de Teatru, Film și Televiziune a Universității din California? Porbabil că nu. Cu toate că a reușit să ajungă atât de departe, inițial, cariera lui Spielberg s-a lovit de numeroase obstacole. După ce a fost respins de facultatea la care-și dorea cu ardoare să intre, acesta s-a înscris la o alta, însă a abandonat în cele din urmă studiile.

9. Vincent Van Gogh

În timpul vieții sale, Vincent Van Gogh a reușit să vândă un singur tablou, unui prieten, pe o sumă foarte mică. Astăzi, tablourile marelui pictor olandez, aproximativ 800 la număr, se vând pentru sute de milioane de dolari. Din păcate însă, Van Gogh nu a știut ce este succesul în timpul vieții sale.

8. Bill Gates

În prezent, Bill Gates nici măcar nu mai are nevoie de prezentare. În tinerețe, însă, acesta nu părea destinat succesului. A renunțat la Harvard și a început o afacere eșuată, alături de cofondatorul Microsoft, Paul Allen. Falimentul companiei Traf-O-Data a venit repede, iar mai apoi Bill Gates a înființat Microsoft.

7. Abraham Lincoln

Considerat în prezent unul dintre cei mai mari conducători ai Statelor Unite ale Americii (SUA), Abraham Lincoln nu a avut însă o viață prea ușoară. În tinerețe, acesta a mers la război cu gradul de căpitan, fiind retrogradat la simplu soldat. Și în viața civilă a înregistrat numeroase eșecuri, căci Lincoln a fost înfrânt în mod repetat în alegeri pentru diferite funcții publice. Nici în afaceri nu i-a mers bine, întrucât toate au dat faliment.

6. Henry Ford

Linia de asamblare inovatoare l-a înscris pe paginile istoriei, însă Ford, la fel ca cei despre care v-am povestit mai sus, nu a avut succes de la început. Înainte de a înființa Ford Motor Company, bărbatul a mai pus bazele altor cinci firme. Toate au dat faliment.

Citește și: Ce a descoperit Albert Einstein despre călătoria în timp. Care sunt misterele timpului din perspectiva savanților

Ce au reușit să facă după eșecuri uriașe

5. Thomas Edison

Astăzi nu ne imaginăm cum ar fi viața noastră fără bec, nu-i așa? Însă până să-i izbutească invenția, Edison a avut multe de înfrunatat. Un profesor i-a spus acestuia că este „prea prost ca să învețe ceva“. Dacă școala a fost prea grea pentru el, nici munca nu s-a dovedit prea ușoară. Edison a fost dat afară de la primele două locuri de muncă și nici ca inventator nu a cunoscut succesul prea repede. Înainte să reușească să inventeze becul, Thomas Edison a avut circa 1.000 de încercări.

4. Winston Churchill

Viața lui Winston Churchill nu a fost presărată numai cu succese, în ciuda faptului că a avvut două mandate de prim-ministru, a condus Marea Britanie la victorie împotriva nazismului și a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1953. Churchill a avut mari probleme la școală, rămânând chiar repetent în clasa a șasea. Nici în politică drumul nu i-a fost lipsit de obstacole, căci a pierdut alegerile de fiecare dată când a candidat, până la vârsta de 62 de ani, când a devenit prim-ministru.

3. Isaac Newton

Astăzi tuturor ne place să auzim sau să spunem „povestea cu mărul“, însă ce nu știu prea mulți este că, deși Newton a fost fără îndoială un geniu, acesta a cunoscut destule eșecuri în tinerețe. Nu a fost niciodată genul de elev strălucit, iar atunci când a încercat să preia conducerea fermei familiei a înregistrat un eșec lamentabil. Un unchi a preluat afacerea și l-a trimis la Cambridge, unde a devenit savantul care a revoluționat fizica.

2. Charles Darwin

Această listă nu-l putea exclude pe Darwin, „părintele evoluției“, care, în tinerețe, a renunțat la cariera sa în medicină, fiind criticat frecvent de către părintele său pentru că era „prea leneș și visător“. Chiar Darwin scria „am fost considerat de toți profesorii mei și de tatăl meu un băiat foarte obișnuit, cu o inteligență mai degrabă sub medie“. L-au judecat prea aspru, nu credeți?

1. Albert Einstein

Nu v-ați fi așteptat ca acest nume să apară printre „ratați“, nu-i așa? Ei bine, chiar dacă pentru mulți dintre noi numele lui Albert Einstein este sinonim cu geniul, în copilărie nici măcar părinții lui nu puteau să intuiască acest lucru. Pentru cei ce nu știu, Einstein nici măcar nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, familia sa temându-se că ar putea avea un handicap mintal. Nici la școală nu a fost un student eminent, fiind mai degrabă un autodidact. De altfel, prima încercare a lui Einstein de a intra la Universitatea Federală Politehnică (ETH) din Zürich s-a soldat cu un eșec. În ciuda faptului că era pasionat de matematică și fizică, Einstein nu a trecut examenul de admitere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI