Răsturnare de situație în posibilul război Rusia – Ucraina?! Anunțul venit de la Kiev

de: Anca Lupescu
06 02. 2022

Diferite capitale au planuri diferite, „dar Kievul este pregătit pentru orice evoluție”, a declarat Kuleba, ministrul ucrainean de externe, în timp ce oficialii americani au continuat să tragă semnale de alarmă cu privire la o invazie iminentă. Ucraina, susținută de unii aliați europeni, a încercat în mod constant să minimalizeze temerile privind un atac iminent.

Ce se întâmplă cu posibilul război dintre Rusia și Ucraina

Ucraina a ripostat la „predicțiile apocaliptice” privind o potențială invazie rusă, după ce oficiali din Statele Unite au lansat avertismente sumbre potrivit cărora Moscova și-a intensificat pregătirile pentru o incursiune majoră.

„Nu credeți în predicțiile apocaliptice. Diferite capitale au scenarii diferite, dar Ucraina este pregătită pentru orice evoluție”, a scris duminică pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Astăzi, Ucraina are o armată puternică, un sprijin internațional fără precedent și credința ucrainenilor în țara lor. Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi”, a adăugat el.

Consilierul președinției, Mykhailo Podolyak, a insistat că șansele de a găsi o soluție diplomatică la criză rămân „substanțial mai mari decât amenințarea unei noi escaladări”.

Președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat în urmă cu o săptămână că Ucraina nu este un Titanic care se scufundă și a acuzat Washingtonul și mass-media că au alimentat panica care a cântărit asupra economiei, în condițiile în care nu existau „tancuri pe străzi”.

Kievul, susținut de unii aliați europeni, a încercat în mod constant să minimalizeze temerile privind un atac iminent, în timp ce încearcă să evite să provoace daune suplimentare economiei sale aflate în dificultate.

SUA spune că Rusia e pregătită pentru o invazie la scară largă

Cu o zi mai devreme, doi oficiali americani au declarat că Rusia ar putea fi pregătită pentru o invazie la scară largă a Ucrainei până la jumătatea lunii februarie, deoarece are în dispozitiv aproximativ 70% din puterea de luptă de care crede că va avea nevoie și trimite mai multe grupuri tactice de batalioane la graniță.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că Rusia ar putea trece la acțiuni militare „în orice zi”, dar ar putea opta în continuare pentru diplomație.

Președintele Joe Biden a reacționat la această intensificare prin trimiterea a aproximativ 3.000 de forțe americane pentru a consolida flancul estic al NATO, un nou lot de 1.700 de soldați americani sosind duminică în Polonia.

Măsura a înfuriat Moscova, care a cerut NATO să garanteze că Ucraina nu se va alătura alianței și să retragă forțele din statele membre din Europa de Est.

Dar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică pentru Fox News că Biden „nu trimite forțe pentru a începe un război sau pentru a lupta într-un război cu Rusia în Ucraina”.

Rusia a plasat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor ucrainene, stârnind temeri legate de un atac planificat. Moscova a declarat că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite.