Răsturnare de situație în cazul studentei criminale de la Medicină. Ce se întâmplă acum cu Carmen Bejan
Carmen Bejan, tânăra condamnată la 19 ani și opt luni de închisoare pentru crima din căminul Universităţii de Medicină din Timişoara, ar putea scăpa de închisoare în viitorul apropiat. Tânăra a fost propusă pentru eliberarea condiţionată, deși în vara lui 2009 a omorât și tranșat un om.
Răsturnare de situație în cazul studentei criminale de la Medicină
Carmen Bejan (Șatran) a executat până în prezent trei pătrimi din pedeapsă, motiv pentru care îi permite să fie propusă pentru eliberarea condiţionată. Aceasta este încarcerată la Penitenciarul Gherla, iar comisia pentru eliberări condiţionate a propus ca tânăra să fie eliberată.
Cererea a fost trimisă deja la Judecătoria Gherla. Mai mult de atât, la şedinţa de judecată în care s-a pus în discuţie eliberarea sa condiţionată, Carmen Bejan a cerut să fie liberă, mărturisind că „a participat la cursuri şi şi-a dat seama de gravitatea faptei”.
Conform documentelor depuse la dosar de Penitenciarul Gherla, tânăra trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a putea fi pusă în discuţie eliberarea sa condiţionată. În total, ea a acumulat doar 4.422 de zile și a câștigat alte 540 de zile pe baza legii recursului compensatoriu (n.r. lege care le oferă zile de libertate deţinuţilor cazaţi în condiţii improprii). Prin muncă, ea a câștigat 428 de zile.
Ce se va întâmpla cu Carmen Bejan
„Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raportul comisiei de eliberări condiţionate din Penitenciarul Gherla.
Judecătorii de la Tribunalul Cluj Judecătoria Gherla au respins cererea de eliberare condiţionată a condamnatei pentru omor. Deși ea a executat numărul de zile care i-ar permite eliberarea, acest lucru nu este suficient pentru ca judecătorul să fie convins că măsura eliberării este necesară.
„Liberarea condiţionată nu este un drept al condamnatului, ci o facultate, o vocaţie, o posibilitate a instanţei de executare ce trebuie să ia în considerare toţi factorii ce ţin de persoana condamnatului şi comportamentul acestuia, simpla executare a fracţiei obligatorii de pedeapsă neputând atrage în mod automat acordarea beneficiului în discuţie”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Gherla.
Cum s-a petrecut oribila crimă
În vara anului 2009, Carmen Șatran (Bejan, pe vremea aceea) şi Sergiu Florea erau studenţi în anul I la Facultatea de Medicină şi Timişoara. Cei doi iubiţi aveau de dat nişte restanţe, motiv pentru care au închiriat, pe o anumită perioadă, o cameră în căminul 50. Cum aceştia aveau, însă, nevoie de bani pentru a plăti examenele au hotărât ca tânăra să se prostitueze, iar primul client urma să fie Trifu Schroth, un rom cu avere. Acesta a fost chemat în cameră, însă din cauza unor neînţelegeri, tinerii l-au înjunghiat de mai multe ori pe bărbat.
Cei doi au pus cadavrul în dulap, după care au plecat la cumpărături: aveau nevoie de saci şi de un troler, în care au şi băgat victima, dar nu înainte de a o tranşa. Deşi planul era să pună cadavrul în maşina acestuia şi să îi dea foc, portarul de la cămin a sunat la poliţie imediat ce a văzut urme de sânge pe hol. La proces, Carmen şi Sergiu au încercat să dea vina unul pe altul.
“Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fată inocentă, Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori”, a scris Sergiu Florea, în cartea “Cărare spre abis”.