Răsturnare de situație în cazul Sorinei Pintea. Ce s-a întâmplat după ce a fost acuzată că a luat mită

de: Emanuela Pană
11 05. 2020

La sfârșitul lunii februarie, Sorina Pintea era arestată preventiv pentru 30 de zile pentru luare de mită. Astăzi, în urma hotărârii Tribunalului București, fostul ministrul al Sănătății scapă de control judiciar în dosarul în care a fost trimisă în judecată.

Răsturnare de situație în cazul Pintea

Tribunalul București a dispus, astăzi, revocarea măsurii controlului judiciar în cazul Sorinei Pintea, trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă, astfel că Direcția Națională Anticorupție (DNA), o poate ataca la Curtea de Apel Bucureşti.

La momentul săvârșirii faptei (30 aprilie), Pintea ocupa funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ din Baia Mare, judeţul Maramureş. Fostul ministru al Sănătăţii este acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, primind la acea dată, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, 10.000 euro şi 120.000 de lei, ce reprezintă 7% dintr-un contract de achiziţii.

10.000 euro şi 120.000 de lei… „super tare“

În data de 28 februarie, Pintea era prinsă în flagrant în momentul în care primea a doua tranșă de bani. Procurorii DNA au declarat că, în momentul în care aceasta a primit sumele menționate anterior, ar fi concluzionat că e „super tare“.

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății

În momentul în care ar fi primit banii, Sorina Pintea se afla chiar în incinta unităţii medicale pe care o conducea, potrivit anchetatorilor.

„În data de 28 februarie, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, semnala DNA.

A doua zi, pe 29 februarie, Pintea era arestată preventiv pentru 30 de zile. În referatul întocmit de DNA, procurorii au explicat motivul pentru care a fost luată această decizie:

„Privarea de libertate a inculpatei PINTEA SORINA este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Luarea măsurii arestarii preventive este în interesul bunei desfășurari a urmăririi penale, întrucat în cauza se impune efectuarea în continuare printre altele, a următoarelor activitaţi: audierea de martori, analiza înscrisurilor ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, redarea altor convorbiri telefonice relevante etc“.

Procurorii DNA au pus sechestru pe 2 terenuri ale fostului ministru.