Răsturnare de situaţie despre aderarea României la Schengen. Anunţul care schimbă tot ce se ştia până acum: „Am avut discuţii dificile”

de: Stan Nicu
26 04. 2023

Este răsturnare de situaţie în ceea ce privește aderarea României la Schengen. A fost făcut anunţul care schimbă tot ce se ştia până acum: „Am avut discuţii dificile”. Ce ultim anunț a făcut ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner.

Austria dă lovitura de grație României. Nu este de acord cu aderarea țării noastre și a Bulgariei la Schengen

Sunt vești proaste pentru România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus inițial admiterii României în spaţiul Schengen, susține că sistemul Schengen nu este funcțional, motiv pentru care Austria nu va vota pentru aderarea României și Bulgariei.

Comisia Europeană trebuie să sprijine securitatea frontierelor Schengen

„Avem această întrevedere astăzi și este foarte important să ne vedem, mai ales pentru a discuta aspecte de securitate care privesc ambele țări.

Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Avem foarte multe puncte comune pe care putem să le discutăm, mai ales când vine vorba despre migrația ilegală, un fenomen care ne îngrijorează foarte tare. Vorbim despre fenomenul călăuzelor, despre migrația ilegală, un fenomen care ne îngrijorează foarte tare.

Al doilea punct foarte important este să determinăm Comisia Europeană să ne spriine pentru securitatea frontierelor Schengen”, a explicat Gerhard Karner.

Nu se dă o dată pentru aderarea României la Schengen

În plus, politicianul austriac a explicat că situația este foarte dificilă și nu poate oferi o dată pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„Permite-ți-mi să reiterez mesajul, de ce nu am putut să votăm pentru aderarea României la spațiul Schengen: avem un sistem care nu funcționează. Interesul nostru bilateral este ca acest sistem să înceapă să funcționeze, cu granițe ale Schengen securizate. Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună. Sunt încă atât de multe controale la frontierele Europei. Nu pot să vă ofer astăzi o dată când vom vota aderarea României la spațiul Schengen”, a mai spus ministrul Gerhard Karner.

Pașii necesari pentru aderarea la Schengen, potrivit MAE

Potrivit ministerului Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile acquis-ului Schengen, aderarea la spațiul Schengen presupune parcurgerea următoarelor etape:

„-transmiterea Declarației de pregătire privind aderarea la spațiul Schengen;
-completarea și transmiterea chestionarului Schengen;
-vizitele de evaluare Schengen (în cadrul acestor misiuni, UE evaluează stadiul implementării acquis-ului Schengen pe cele cinci domenii: cooperare polițienească, protecția datelor personale, vize, frontiere maritime, aeriene și terestre și SIS/SIRENE);
-redactarea rapoartelor privind rezultatele vizitelor de evaluare (raportul include şi recomandări pentru remedierea eventualelor aspecte mai puțin satisfăcătoare) și aprobare”, potrivit mae.ro.