Răsturnare de situație cu vaccinurile anti-covid. S-au aliat cu Rusia

de: Ștefan R. Apostol
11 12. 2020

Piața vaccinului anti-covid este în plină dezvoltare. Dacă în Anglia s-a dat deja undă verde la Pfizer, se pare că noi alianțe se întrevăd la orizont. De curând gigantul AstraZeneca a fost personajul principal într-un scandal legat de produsul lor anti-covid. Acum presa de specialitate vorbește de o alianță între aceștia și rușii de la Gamaleya, dezvoltatorul variantei rusești a vaccinului anti-covid, Sputnik

Alianța AstraZeneca și Gamaleya pentru un nou vaccin

AstraZeneca a pierdut recent din credibilitate după ce au apărut în presă date controversate. Datele făceau referire la testele în fază trei cu vaccinul lor, date care nu erau în concordanță cu realitatea.

Acțiunile companiei au scăzut dramatic la bursă, iar asta a determinat o mutare neașteptată din partea AstraZeneca. Presa de specialitate vorbește despre o alianță între AstraZeneca și Gamaleya, compania rusească care are deja dezvoltat un candidat puternic pentru vaccinul anti-covid, Sputnik.

Într-un comunicat dat în această dimineață, AstraZeneca anunță că urmează să utilizeze una dintre cele două componente ale vaccinului rusesc Sputnik V în studiile clinice. Sputnik V este dezvoltat de institutul rus de cercetare Gamaleya și finanțat de Fondul rus de investiții directe.

Gamaleya a oferit unul dintre cele două componente din vaccinul Sputnik V celor de la AstraZeneca pentru studiile clinice.

AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, Anglia, a acceptat propunerea și va începe studiile clinice ale vaccinului până la sfârșitul anului 2020. În același timp compania va investiga posibilitatea creșterii eficacității propriului vaccin folosind abordarea combinată, se spune în comunicat.

Sputnik V, vaccinul rusesc, dă rezultate neașteptate

O caracteristică unică a vaccinului rus este aceea că folosește două componente diferite, spun specialiștii de la Gamaleya. Cele două componente sunt bazate pe adenovirus uman în două inoculații separate, cu scopul de a furniza material generic de la vârful coronavirusului în corpul uman.

Această abordare oferă un răspuns imun mai puternic și pe termen lung, spun oficialii comaniei ruse. Afirmațiile se bazează pe comparația făcută cu vaccinurile care utilizează aceeași componentă pentru ambele vaccinări.

„AstraZeneca a decis efectuarea de studii clinice utilizând unul din cei doi vectori ai Sputnik V. Decizia este pentru a crește eficacitatea propriului vaccin. Este un pas important către unirea eforturilor în lupta împotriva pandemiei. Salutăm începutul acestei noi etape de cooperare între producătorii de vaccinuri.

Suntem hotărâți să dezvoltăm acest parteneriat în viitor și să începem producția comună după ce noul vaccin își demonstrează eficacitatea în cursul studiilor clinice. Sperăm că alți producători de vaccinuri vor urma exemplu.”, au declarat cei de la Fondul de investiții directe din Rusia.