Răsturnare de situație cu tulpina Omicron. Nu a apărut în Africa de Sud pentru prima dată

Răsturnare de situație cu tulpina Omicron. Nu a apărut în Africa de Sud pentru prima dată
Descoperirea facuta schimba totul

Nigeria a confirmat miercuri primele sale cazuri de variantă omicron a coronavirusului, potrivit unei declarații a institutului de sănătate publică din această țară, inclusiv un caz dintr-un eșantion datând din octombrie, ceea ce sugerează că varianta a circulat timp de câteva săptămâni înainte de a fi raportată în Africa de Sud săptămâna trecută. Varianta omicron a coronavirusului a fost detectată în trei probe de analiză prelevate de la călători, a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat.

Varianta Omicron ar fi apărut prima oară în Nigeria

Un caz a fost detectat într-un eșantion prelevat de la un călător care a venit în Nigeria în octombrie, potrivit directorului general al CDC din Nigeria, Dr. Ifedayo Adetifa.

NCDC nu a oferit alte detalii despre călător și a precizat că celelalte două cazuri provin de la călători sosiți din Africa de Sud săptămâna trecută.

NCDC a făcut apel la statele țării pentru îmbunătățirea testelor și a îndemnat populația să fie în alertă maximă.

Ghana, Coreea de Sud și Norvegia au raportat, de asemenea, primele cazuri de omicron miercuri.

Nigeria este cea mai populată națiune din Africa, cu 206 milioane de locuitori, și a fost a treia țară de pe continentul continental care a raportat varianta după Africa de Sud și Botswana (Ghana a raportat între timp cazuri de variantă).

Ce spune experții

Descoperirea variantei Omicron în eșantioane datând din octombrie subliniază cât de puține lucruri se știu încă despre noua variantă de coronavirus, după ce cercetătorii din Africa de Sud au tras un semnal de alarmă săptămâna trecută.

Experții spun că ar putea trece săptămâni până când vom ști dacă varianta – care are un număr mare de mutații – este mai rezistentă la vaccinuri, mai transmisibilă sau dacă provoacă diferite tipuri de boli.

Nu se știe dacă Omicron a apărut în Africa de Sud – care dispune de un sistem avansat de supraveghere genomică – sau dacă a fost doar detectat acolo după ce a apărut și s-a răspândit dintr-o zonă cu o supraveghere mai slabă.

Germania are patru cazuri de infecție cu Omicron

În ciuda acestei incertitudini, guvernele din întreaga lume au acționat rapid pentru a închide călătoriile în Africa de Sud și în regiunea înconjurătoare.

Patru persoane complet vaccinate din sudul Germaniei au fost testate pozitiv pentru varianta Omicron, au declarat oficialii, trei dintre acestea întorcându-se din Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie (a patra fiind o rudă a uneia dintre persoanele care s-au întors).

Țara se luptă în prezent cu una dintre cele mai grave epidemii de covid din lume și a raportat miercuri cel mai mare număr de decese de la jumătatea lunii februarie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI