Rămâne Erdogan președinte în Turcia? Rezultatele anunțate la alegeri de presa de pe Bosfor

de: Stan Nicu
28 05. 2023

Astăzi a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin în Turcia, pentru alegerea președintelui. Astfel, întrebarea tuturor este dacă rămâne Erdogan președinte în Turcia? Care sunt rezultatele anunțate la alegeri de presa de pe Bosfor.

Recep Tayyip Erdogan rămâne în continuare președintele Turciei? Ce a anunțat presa turcă

Alături de președintele Recep Tayyip Erdogan în cursa pentru președinție s-a aflat Kemal Kılıçdaroğlu. Votarea s-a încheiat în Turcia, astfel că au început să se dea primele rezultate.

Marea întrebare a tuturor este rămâne Erdogan președinte în Turcia? Răspusul ar fi că da, Recep Tayyip Erdogan a obținut un nou mandat la cârma Turciei, conform ultimelor numărători.

Ce arată ultimele rezultate din Turcia

Astfel, după 97,73% dintre voturile numărate, potrivit agenției de presă a statului Anadolu, Recep Tayyip Erdogan are 52,15%, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a strâns doar 47,85%.

De asemenea, conform ultimului anunț al șefului Înaltului Consiliu Electoral, președintele în funcție conduce oficial cursa cu 54,5%, după ce 54,6% dintre urne au fost numărate.

Kemal Kilicdaroglu s-ar fi aflat în frunte la un moment dat

În plus, după ce indica că Kemal Kilicdaroglu se situa în frunte, agenția de presă a opoziției, Anka, arată acum că Recep Tayyip Erdogan este cel care are un avans ușor față de contracandidat, informează Al Jazeera.

Astfel, primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia îl dau drept câștigător pe Recep Erdogan, cu 57,09% din sufragii. Astfel, Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției, ar avea doar 42,91%. Trebuie spus că votul în Turcia s-a încheiat la ora 17:00, astfel că nu s-ar mai putea înregistra mari răsturnări de situație.

Recep Tayyip Erdogan are toate șansele pentru un nou mandat la cârma Turciei

Turcia a votat duminică pentru alegerea președintelui și se pare că Recep Tayyip Erdogan are toate șansele să-și extindă guvernarea într-un al treilea deceniu.

Recep Tayyip Erdogan are 69 de ani și a sfidat sondajele de opinie câștigând cu aproape 5 puncte procentuale în fața rivalului Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin, care s-a desfășurat în urmă cu două săptămâni, respectiv pe data de 14 mai.

Erdogan nu reușit să obțină victoria din primul tur

Chiar și așa Erdogan a obținut mai puțin de 50% din sufragiile necesare pentru a câștiga alegerile din primul tur de scrutin.

La primul tur de scrutin, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate.

Recep Tayyip Erdogan a votat în Istanbul la prânz, pe partea asiatică a orașului, aproape de casa lui, în timp ce Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani a votat în Ankara.