Raluca Turcan, anunț pentru sute de mii de angajatori. Noua obligație pe care o au

de: Ștefan R. Apostol
14 04. 2021

Până acum în Legea Muncii nu era prevăzută obligativitatea introducerii informării despre Pilonul II de pensii în contractele de angajare. Raluca Turcan anunța ieri modificarea legii și introducerea acestei obligativități pentru angajatorii din România.

Pilonul II de pensii în contractele de angajare

Modificarea anunțată de Ministrul Muncii, Raluca Turcanu, obligă angajatorii să-și înștiințeze angajații și viitorii angajați de obligativitatea cotizării la acest fond de pensii. Pilonul II de pensii este unul privat, dar Raluca Turcan menționează că este la fel de important ca și cel de stat.

”Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii. Este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani.

Bani economisiți de-a lungul carierei. Astfel vor putea să-și suplimenteze veniturile în momentul pensionării.”, declara Raluca Turcan.

Pilonul II de pensii este reprezentat de pensiile obligatorii administrate privat. Acesta constă în dezvoltarea unui sistem obligatoriu de fonduri individuale de pensii care se află în portofolii de companii private.

Reforma din sistemul privat de pensii

O parte din reforma sistemului de pensii din România a prevăzut introducerea Pilonului II. Acest pilon oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public. Asta înseamnă că pensionarii vor primi venituri suplimentare.

Pilonul II include pensiile obligatorii administrate privat. Mecanismul de formare a acestor pensii constă în reducerea ratei individuale de contribuție și transferarea sumelor rezultate către fondurile de pensii administrate privat.

Începând cu 1 ianuarie 2008, cota de 2% din contribuțiile sociale plătibile de către angajatorii sub 35 de ani este direcționată către fondurile de pensii administrate privat. Cu alte cuvinte către Pilonul II de pensii.

Pentru angajații între 35 și 45 de ani, această contribuție este opțională. Sumele canalizate către fondurile de pensii administrate în Pilonul II de pensii au crescut din 2008.

Creșterea a fost preconizată treptat pe o perioadă de 8 ani, cu 0,5%, până la nivelul de 6%. Societățile comerciale înființate exclusiv în scopul gestionării fondurilor de pensii, numite și administratori, sunt baza de plecare pentru Pilonul II de pensii.

Noua decizie de modificare a Legii Muncii vine ca urmare a dificultăților cu care se confruntă sistemul actual de pensii. Este vorba de presiunea demografică, dar și de modificările legislației. Aceste aspecte au permis creșterea numărului de pensionari anticipați.

În același timp a generat și o creștere rapidă a numărului de pensionari din motive de handicap. Toate cele de mai sus au dus, de asemenea, la o scădere a numărului de contribuabili la sistemul public de pensii.