Raed Arafat, despre metoda folosită pentru a nu se infecta cu Covid-19. Ce face după fiecare întâlnire cu o persoană străină

Raed Arafat, despre metoda folosită pentru a nu se infecta cu Covid-19. Ce face după fiecare întâlnire cu o persoană străină
Raed Arafat, șef DSU

În urmă cu câteva ore, în România s-a aprobat oficial relaxarea anumitor restricții, valabilă în perioada sărbătorilor. Astfel Șeful DSU a anunțat eliminarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții, eliminarea obligativității măștii în spații libere, cât și accesul permis în mall-uri și magazine pentru persoanele care prezintă un test Covid-19 negativ. Pentru a se asigura că noile relaxări au fost înțelese așa cum trebuie, Raed Arafat a revenit cu câteva îndrumări referitoare la cum ar trebui ca cetățenii să petreacă responsabil în contextul pericolului apariției unui noi val.

„Și în locuințele proprii trebuie respectate regulile”

În urma relaxării restricțiilor, România s-a împărțit în două tabere: una a celor care sunt mulțumiți de noile reguli și una a persoanelor care contestă motivele pentru care s-a recurs la astfel de relaxări, având în vedere pericolul reprezentat de noul val al pandemiei.

Pentru a fi corect înțelese aceste relaxări, șeful DSU a revenit cu un set de recomandări privind modul în care oamenii ar trebui să petreacă de Crăciun și Revelion, inclusiv în casele lor.

„Noi le recomandăm oamenilor și le spunem clar că și în locuințele proprii trebuie să respecte regulile, iar dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor și să se asigure că cei care vin, totuși, sunt testați, sunt trecuți prin boală sau vaccinați.

Chiar în casa ta, dacă vin mai mulți, asigură-te că oamenii pe care îi inviți nu te pun în pericol și nu-i pun nici pe alții. Trebuie să te asiguri să nu fie îmbulzeală, să nu fie aglomerat, să nu fie foarte mulți din diferite case, din diferite gospodării, pentru că riscul de a aduce infecția și de a o transmite e foarte mare. (…)

Chiar dacă situația e neplăcută, chiar dacă nu este cum ne-o dorim, să acceptăm că poate, cu niște limite, la sfârșitul anului viitor vom ajunge mai aproape de normalitate.“, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Cum poți preveni răspândirea virusului

În continuare, Raed Arafat a recomandat efectuarea unui test de către persoanele care nu locuiesc frecvent în aceeași casă, în special dacă în acea locuință se află și vârstnici. Șeful DSU susține că oamenii trebuie să conștienizeze pericolul care îi pândește, luând cele mai bune măsuri de prevenție.

„La masa în familie, dacă oamenii locuiesc împreună, nu este o problemă. Dacă vin din mai multe case, trebuie să respecte niște reguli. Să nu fie îmbulzeală. Dacă vor face un test, previn răspândirea în rândul lor, mai ales dacă au persoane în vârstă. Putem recomanda orice, important e ca oamenii să înțeleagă. Dacă sunt mese de familie cu vârstnici, cu nevaccinați, e bine ca toată lumea să se testeze pentru a preveni infectarea persoanelor în vârstă“, a spus Arafat.

Pentru a fi mai convingător, Raed Arafat a oferit propriul exemplu de comportament responsabil prin care reușește să țină virusul la distanță. Pe lângă vaccinare, șeful DSU respectă toată măsurile de protecție și în plus, se dezinfectează pe mâini după fiecare contact pe care îl are cu cineva.

„Pe lângă vaccinare, măsurile celelalte, cele mai simple, sunt măsurile de protecție sanitară: mască în zonele aglomerate, în spații închise, dezinfecția frecventă. Ai dat mâna cu cineva? Fără nicio rușine iei dezinfectantul și dai pe mână. Și îl dai și la persoana respectivă, dacă vrei să fii corect!“, a explicat șeful DSU.

Astfel, pentru o siguranță crescută cu privire la sănătatea fiecăruia dintre noi, este necesară respectarea unui set de reguli care să ne ajute să combatem pandemia și să revenim la o viață cât mai apropiată de normalitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI