Raed Arafat, veste de ultimă oră despre vaccinare. Ce se poate întâmpla în afara României
Campania de vaccinare continuă, iar România a primit și cele peste 80.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Autoritățile își doresc să se vaccineze cât mai mulți români, indiferent de categoria socială din care fac parte. Raed Arafat, declara recent că există, sau vor exista anumite reguli pentru românii care nu vor să se vaccineze.
Raed Arafat vorbește despre reguli pentru românii care nu vor să se vaccineze
În contextul actual România anunță noi reguli pentru românii care nu vor să se vaccineze. Secretarul de Stat, Raed Arafat, spune că se dorește impunerea unor astfel de reguli, la nivel european.
Raed Arafat declara recent că nu se pune problema de discriminare când vine vorba de românii care refuză vaccinarea.
Oficialul a vorbit despre faptul că sunt reguli sau vor fi impuse reguli la nivel european și că există riscul de nu putea călători într-o țară dacă nu au vaccinul făcut.
”Nu înseamnă (vaccinarea n.red) că îţi reiei normalitatea (…) E posibil să fie unele întruniri internaţionale care să îţi spună ‘poţi să vii dacă eşti vaccinat.
În România noi am zis că nu vom aplica astfel de discriminări şi nu vom aplica astfel de reguli. Dar afară, e posibil să se spună că nu poţi să vii decât dacă eşti vaccinat”, a declarat Raed Arafat.
Avem nevoie de „pașapoarte de vaccin” pentru coronavirus
Odată cu derularea programelor de vaccinare împotriva coronavirusului în întreaga Europă, lumea începe să aibă speranța că perdeaua începe în sfârșit să coboare asupra pandemiei COVID-19.
Dar un vaccin nu va atenua impactul pandemiei asupra vieții noastre peste noapte, spun oficialii UE.
Mai întâi va trebui să așteptăm luni pentru ca vaccinurile aprobate să ajungă la majoritatea oamenilor care le doresc. Criza generată de virus se va relaxa în cele din urmă, dar nu va renunța încă la lume.
Acum discuțiile s-au îndreptat spre modul în care ne vom duce în viața de zi cu zi pe măsură ce era coronavirusului se va încheia și va începe reconstruirea un sentiment de normalitate.
În multe țări din Europa restricțiile au însemnat afectarea capacității de a circula liber. Această capacitate a fost sever îngreunată.
Pasagerii care trec frontierele internaționale s-au confruntat cu perioade îndelungate de carantină, fie la sosirea la destinație, fie la întoarcere, fie la ambele.
Se speră că programele de vaccinare în masă vor face în cele din urmă aceste restricții discutabile. Între timp alegerea dacă vaccinarea oferă sau nu un bilet la libertate sau prelungirea agoniei blocării, este încă o discuție sensibilă.
”Pașapoartele digitale de sănătate pot contribui la gestionarea pe termen lung a pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, acestea pun întrebări esențiale pentru protecția vieții private și a drepturilor omului.”, spun oficialii UE.
Raed Arafat la acest aspect s-a referit atunci când a adus în discuție dorința de implementare a unor reguli, mai ales pentru cei care refuză vaccinarea. „Pașapoartele de imunitate” au fost un concept care a apărut la începutul pandemiei.
Ideea era să permită persoanelor despre care se presupunea că sunt imune la COVID-19 să circule liber în societate. Odată cu apariția unui vaccin, ideea a evoluat în continuare pentru a cuprinde imunitatea prin dovada vaccinării.
Cu toate acestea, mesajele oficiale despre validitatea acestor așa-numite „pașapoarte digitale de sănătate”, este în prezent puțin confuză.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în sine apare în contradicție cu propriile sale recomandări. Rămâne să vedem dacă se vor aproba la nivel european și mondial aceste „Pașapoarte de imunitate”.