Raed Arafat, semnal de alarmă în fața valului trei al pandemiei. În ce mare pericol se află românii: „Nu are nimeni cum să nu recunoască”

Raed Arafat, semnal de alarmă în fața valului trei al pandemiei. În ce mare pericol se află românii: „Nu are nimeni cum să nu recunoască”
Raed Arafat, despre lipsa locurilor la ATI Sursă foto: Inquam Photos / Ciprian Petcut

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre situația alarmantă din România, după ce valul trei al pandemiei ne-a prins pe picior greșit. Din păcate, numărul pacienților infectați cu Covid-19 este tot mai mare, în timp ce locurile la ATI sunt aproape inexistente.

Soluțiile propuse de Raed Aafat

Șeful DSU a confirmat prezența valului trei al pandmiei în țara noastră, susținând că față de valurile anterioare, de această dată, secțiile de Terapie Intensivă sunt neîncăpătoare încă din prima clipă. Din păcate, situația este una disperată, iar autoritățile sunt nevoite să găsească soluții rapide pentru suplimentarea locurilor de la ATI, astfel încât pacienții cu forme medii sau grave să poată fi internați și tratați corespunzător.

„Suntem într-o creștere a numărului de cazuri. Nu are nimeni cum să nu recunoască această creștere, și clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la terapie intensivă cu un număr de peste 900 și ceva de bolnavi, comparativ cu valul trecut când erau mai puțini pacienți în terapie intensivă, vreo 500. Pe acolo eram când a început să crească atunci.

Acest lucru ne obligă să creștem capacitatea de terapie intensivă, lucru pe care premierul l-a solicitat. Trebuie să găsim soluții pentru creștere capacității de terapie intensivă. În București am început să lucrăm la instalarea a două unități mobile suplimentare de terapie intensivă care să vină cu o creștere măcar de 16, 20 de locuri în următoarea perioadă la „Victor Babeș” și la „Sfântul Ioan””, a transmis Raed Arafat, la Digi24.

Ce schimbări au început să aibă loc

Ca și în valul doi al pandemiei, insuficiența personalului în locurile cheie a început să-și spună cuvântul, astfel că șeful DSU a dat asigurări cu privire la detașarea personalului acolo unde va fi nevoie.

„Am început din nou să analizăm detașările și să detașăm personal, pentru că dacă noi creștem numărul de paturi de terapie intensivă, obligatoriu trebuie să muți categorii de personal, cum sunt rezidenți de terapie intensivă, medici specializați să-i mutăm de la spitale mai puțin afectate, unde este un număr mai mare de personal, către spitalele unde vrem să creștem numărul paturilor”, a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Șeful DSU a abdezbătut și știrea falsă cu privire la ora la care va avea loc slujba de Paște. Acesta îi acuză pe cei care au deformat adevărul pentru a-l compromite și pentru a știrbi încrederea în autorități.

„Speranța noastră este să avem o mai mare libertate decât a fost anul trecut. Depinde și de situația epideniologică și de toate celelalte aspecte. Dar să vin să spun că mutăm ora sau că schimbăm slujba, astea sunt bazaconii pe care le-au încercat unii, folosindu-se de numele postului domneavoastră”, a declarat medicul Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI