Raed Arafat rupe tăcerea despre noile restricții introduse în valul patru al pandemiei. Ce se va întâmpla cu persoanele care nu s-au vaccinat

Raed Arafat rupe tăcerea despre noile restricții introduse în valul patru al pandemiei. Ce se va întâmpla cu persoanele care nu s-au vaccinat
Raed Arafat, despre noile restricții în România Sursă poză: Antena3

Situația cazurilor de Covid-19 în România începe să devină de la o zi la alta și mai îngrijorătoare, astfel că numărul infectărilor crește în ritm alert, iar o nouă criză sanitară este pe cale de a se instala. Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit în cursul serii de marți despre condițiile în care se va introduce carantina în anumite localități aflate în pericol de a deveni focar de infecție, cât și despre noi restricții anti-Covid-19 care ar putea fi reintroduse.

Planul pregătit de autorități pentru carantinarea localităților cu incidență mare

Raed Arafat a explicat condițiile în care carantina se va institui în localitățile cu incidență a cazurilor crescută. Din păcate, cetățenii care locuiesc în astfel de zone trebuie să se pregătească pentru măsuri mai aspre, menite să reducă transmiterea comunitară a virusului. Potrivit secretarului se stat în MAI, există anumite praguri stabilite de Guvern, la care se adaugă un calcul efectuat de DSP, în urma căruia se iau cele mai potrivite decizii cu privire la carantinarea unei localități.

„Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.

DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare.
La acest moment avem șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate prin această modalitate”, a explicat medicul Raed Arafat.

Ce restricții anti-Covid-19 vor fi reintroduse

După cum știm din perioada dinaintea relaxării, au existat numeroase restricții care au limitat numărul de persoane prezente în anumite spații închise sau evenimente. Potrivit noilor afirmații făcute de șeful DSU, aceste restricții ar putea reveni, cu diferența că s-ar putea ține cont de persoanele vaccinate, iar noile măsuri restrictive să se aplice doar pentru persoanele neimunizate.

Pentru ca această departajare să poată fi făcută corect, cel mai probabil se va folosi dovada certificatului verde de vaccinare, care va facilita accesul în anumite locații în condiții de siguranță.

“Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde”, a concluzionat Raed Arafat, în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, de la Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI