Raed Arafat, previziuni sumbre despre vârful pandemiei de COVID-19 din România: „Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu. Ne vom confrunta cu…”

Raed Arafat, previziuni sumbre despre vârful pandemiei de COVID-19 din România: „Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu. Ne vom confrunta cu…”
Raed Arafat spune ce fel de mască trebuie să purtăm atunci când ieșim din casă. Ce să faci dacă nu ai una

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul Afacerilor de Interne a făcut duminică seară declarațiile de care toți cetățenii se temeau. Acesta expune situația în care se află România în acest moment, dar în același timp prevede o perioadă și mai grea pe care o vom traversa. Deși nu poate oferi cifre exacte, Arafat declară că situația se poate înrăutăți foarte tare în perioada Sărbătorilor Pascale, dacă românii din diaspora nu vor conștientiza situația în care ne aflăm și vor alege să revină în România.

Cât de pregătite sunt autoritățile din România în acest moment

În cursul serii de ieri, Raed Arafat a declarat pentru Digi24 că autoritățile din România sunt „mai pregătite”, dar fiecare zi le surpinde cu un „pas în plus”. Astfel, acest lucru poate fi înțeles ca un pericol iminent dacă lucrurile ies din tipar și suntem prinși pe picior greșit.

Cu siguranţă sunt mai pregătite. Dacă apare o situaţie similară cu cea din Italia, clar că şi noi putem fi depăşiţi. Până acum noi am avut o creştere mai lină decât în alte zone. Dar dacă vom avea o creştere mai bruscă, sigur că şi noi vom fi depăşiţi.

De aici şi ideea de a naţionaliza spitalele de campanie, cel de la Ana Aslan, de la Constanţa. Ne pregătim mai departe şi cu siguranţă fiecare zi ne prinde cu un pas în plus în faţa unei situaţii la care nu vrem să ajungem. Mai vreau să dau un exemplu, ventilatoarele stricate.

S-a alocat o hală şi vom începe să le reparăm. Echipele de consultare trimise la Arad, la Hunedoara, am început să detaşăm medici şi am semnat pentru detaşarea unor medici de la Iaşi la Suceava. Toate aceste mişcări ne fac să fim mai pregătiţi”, a spus Arafat.

Vacanța de Paște poate înrăutăți situația

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență își exprimă îngrijorarea pentru ce va urma. Pentru că nu se știe cum vor evolua lucrurile, Raed Arafat se adresează românilor din diaspora. Acesta, precum și alți colegi de ai săi, transmite mesaje de conștientizare în care diaspora este încurajată să rămână anul acesta în țările în care se află, pentru a nu-și expune rudele și un popor întreg la riscuri mari, ale căror consecințe nu vor mai putea fi controlate.

Îngrijorarea există pentru că nu ştii ce va fi. Există estimări, calcule, dar ştim că orice lucru se poate schimba pe parcurs. Îngrijorarea a fost exprimată la cel mai înalt nivel al statului şi îngrijorarea este că se va întoarce un număr mare înapoi şi ştim că cei mai mulţi români sunt în zonele periculoase. Oamenii vin şi îşi expun părinţii. Cazul zero a fost persoană venită din alte ţări. De aici au provenit alte situaţii, cum este cea de la Spitalul Gerota şi alte spitale din ţară”, a declarat secretarul de stat.

“Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu”

Potrivit declarațiilor lui Raed Arafat, lupta grea nu a trecut, ci dimpotrivă, abia acum pot începe adevăratele provocări.

Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu. Noi sperăm să nu avem o evoluţie bruscă a cazurilor şi să avem o evoluţie mai lină. Nimeni nu poate spune că am trecut peste ce era greu. Cred că ne vom confrunta cu o perioadă mai grea faţă de ce am trecut. În zona rurală lumea e mai lejeră cu situaţia asta. Va trebui primarii să explice oamenilor să respecte regulile, să îi sprijine a înţelege care este situaţia cu care ne confruntăm. Trebuie aplicate şi acolo toate măsurile de distanţare”, a mai adăugat acesta.