Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile
Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile. Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, a declarat că odată cu relaxarea restricţiilor din data de 15 mai, nu înseamnă că pericolul a trecut. Acesta spune că relaxarea se va face treptat şi că în perioada de după vor exista unele recomandări de sănătate publică.

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile

Raed Arafat a spus că odată cu relaxarea restricţiilor nu înseamnă că România a scăpat de pericol. De asemenea, până la data anunţării relaxării restricţiilor, autorităţile vor trebuie să pună la punct un plan pentru fiecare problemă în parte. Atât în ceea ce priveşte începerea şcolilor, a purtării măştilor, a petrecerii concediilor, a deschiderii parcurilor….etc. Multe dintre necunoscute vor fi stabilite şi anunţate în jur de 15 mai.

Cred ca au fost clare lucrurile. Vor incepe masurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandari de sanatate publica in ceea ce priveste industria HORECA. Faptul ca incep masurile de relaxare asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim precauti. Se relaxeaza unele lucruri, dar cetatenii trebuie sa fie mult mai responsabili„, a declarat Raed Arafat în emisiunea Marius Tuca Show.

Măsurile de relaxare nu vor readuce viaţa de dinainte de coronavirus

Secretarul de stat a declarat că vor fi relaxate anumite măsuri astfel încât viaţa românilor să fie cât mai aproape de viaţa de dinante de coronavirus. Măsurile exacte urmează să fie anunţate la momentul potrivit.

Vor fi relaxate anumite activitati care iti permit sa duci o viata mai aproape de normal. Sa poti sa te duci in parc, la un joc de tenis. Se vor deschide si parcurile. Dar nu vreau sa dau masurile cum vor fi. Aceste masuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt masuri compensatorii care vor exista. Se va purta masca in anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anuntate din timp. Relaxarea dupa 15 mai nu inseamna ca a trecut riscul sau pericolul. Daca nu respectam masurile de igiena vor exploda cazurile.  Cand incep masurile de relaxare respectarea unor noi reguli trebuie sa fie si mai stricta de catre populatie„, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile
Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor din 15 mai. Cum vor fi, de fapt, implementate măsurile. Sursa foto: Inquam Photos/Cornel Putan

România a ţinut epidemia de coronavirus sub control

În prezent, nu se ştie dacă vor fi deschise mallurile şi nici dacă varianta cu grupul mai mare de 3 persoane va mai rămâne valabilă. De asemenea, Raed Arafat a spus că nu ştie ce se va întâmpla cu persoanele care vor veni în ţară după data de 15 mai, dacă vor mai fi puse în carantină sau nu. Secretarul de Stat a spus că nu se ştie când vor fi reluate cursurile de către elevi. Nici despre perioada concediilor şi de modul cum vor fi făcute acestea nu se ştie încă ce va fi.

E greu de spus. Sa vedem inurmatoarele zile daca a fost un efect al Pastelui. Noi speram ca vom ajunge la o scadere treptata. Secretul e sa nu supraincarcam sistemul de terapie intensiva. Romania cred ca a reusit sa mentina situatia bine sub control. Altfel si dupa 15 mai daca vedem scapa de sub control este posibil sa mai trebuiasca inca o runda de alte masuri care se vor lua. Incercam sa convietuim cu virusul dar depinde de noi aceasta convietuire cat de lina va fi„, a concluzionat Raed Arafat.