Raed Arafat, despre posibila cauză a exploziei de la Crevedia. „O țigară”. Ce spune despre intervenția pompierilor

de: Sabina Anastasia
02 09. 2023

Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat a vorbit despre posibila cauză a exploziei de la Crevedia. Nu mai puțin de 58 de victime au fost înregistrate, în urma evenimentelor de la locul amintit. Ce se știe până acum.

Care ar fi fost cauza exploziei de la Crevedia

Explozia de la stația GPL de la Crevedia, urmată de alte două de proporții mai mari, au marcat o țară întreagă în urmă cu aproximativ o săptămână. Evenimentul a fost soldat cu un număr total de 58 de victime. Dintre acestea, 43 reprezintă angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, agenți de poliție și jandarmi care au acționat la fața locului.

Din numărul victimelor, doi oameni și-au pierdut viața, însă nu din cauza arsurilor. În total, 12 pacienți au fost transferați la spitale din străinătate, potrivit datelor transmise săptămâna trecută de către reprezentanții Ministerului Sănătății.

Șeful DSU, Raed Arafat, a avut o intervenție specială la una dintre emisiunile de la Prima TV, unde a comentat incidentul de la Crevedia. Secretarul de stat MAI a dezvăluit și care ar fi fost cauza exploziei de la stația GPL, potrivit informațiilor disponibile până în prezent.

„Din ce am înţeles, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că, probabil, a fost o ţigară.

Clar e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, nu avea voie să se facă în acest fel acolo. Dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară (…), poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a declarat Raed Arafat, la Insider Politic.

Raed Arafat, despre intervenția pompierilor

Șeful DSU a fost întrebat cine este vinovat pentru tragedia care a avut loc la Crevedia, întrebare la care  a explicat că întotdeauna vinovații nu sunt salvatorii, nici oamenii care intervin, ci cei care cauzează incidentul sau incendiul, în cazul de față.

Raed Arafat a subliniat că la stația GPL unde au avut loc cele trei explozii nu a fost respectată legea. Primul care răspunde este cel care nu a respectat legea, a punctat secretarul de stat MAI.

„De ce la a doua explozie doar pompieri au fost afectaţi, niciun civil? Asta e datorită pompierilor, datorită şi faptului că a fost o insistenţă mare, inclusiv din partea mea, fără lipsă de modestie. (…) Am insistat să se scoată toţi civilii din zonă. Aveam civili care se plimbau… Altfel,  nu aveam numai pompieri răniți şi poate mai mult civili”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a reclamat foarte multe minciuni, unele spurcate, potrivit spuselor sale, legate de intervenția de la Crevedia. Raed Arafat a negat că unul dintre pompieri ar fi suferit arsuri pentru a-l salva din incendiu și a precizat că nu a existat niciun angajat MAI care să își fi pierdut viața în intervenție.