Raed Arafat, dat afară din Facultatea de Medicină. Adevărul despre el a ieșit la iveală de Paște
Una din cele mai controversate figuri din acest moment, este fără doar și poate Raed Arafat. Secretarul de Stat a avut în această perioadă de Pandemie parte de foarte multe critici în spațiul public. La fel ca și acum, în trecut era considerat a fi altfel decât ceilalți. Mărturie stau declarațiile unor foști colegi de facultate și chiar profesori.
Raed Arafat, omul care a revoluționat sistemul medical de urgență
Pentru foarte mulți români numele lui Raed Arafat este legat de dezvoltarea unui sistem performant medical de urgență, SMURD. De-a lungul anilor acesta și-a câștigat o doză mare de popularitate în rândul românilor. Momentul culminant și dovada suținerii a venit atunci când Traian Băsescu a vrut să-l demită.
Un număr mare de români ieșeau atunci în stradă pentru a-l susține pe Raed Arafat și de a protesta împotriva deciziei de demitere a acestuia. Dacă Raed Arafat a fost întotdeauna popular în rândul românilor, este fără îndoială pentru că s-au simțit întotdeauna aproape de acest palestinian din Siria care a fondat SMURD. Raed Arafat s-a născut în Damasc în 1964. Acesta a descoperit o pasiune pentru „prim-ajutor” la vârsta de 14 ani.
Încă la liceu, a lucrat la un spital orășenesc și a creat prima echipă de urgență care a inclus unii dintre colegii săi. Medicina, la început o simplă pasiune, a devenit un obiectiv profesional. Tatăl său a vrut să frecventeze Politehnica, dar Raed a decis să meargă pe acest drum, al medicinei. La vârsta de 16 ani decide să vină în România. Medicul și-aduce aminte de decizie, declarând:
”Este țara care a răspuns cel mai rapid cererii mele de admitere la universitate. Regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu a operat un sistem care le-a permis locuitorilor din țările arabe să studieze în România.
Am aflat mai târziu că am fost admis și în Grecia și în Statele Unite. Părinții mei nu mi-au spus despre răspunsul american de teamă că voi merge acolo și nu mă voi mai întoarce niciodată. Sperau să mă vadă întorcându-mă din România.”, povestește Raed Arafat.
Raed Arafat, dat afară din Facultatea de Medicină
Odată ajuns în România intră la Facultatea de Medicină de la Cluj, unde își începe studiile. Numai că, așa cum și-aduc aminte unii colegi și profesori, Raed Arafat avea o doză de nebunie. Pasionat fiind de medicină a încercat la Cluj să creeze primul echipaj de terapie intensivă mobilă privată din România.
Numai că cei de aici, și în acele vremuri grele ale comuismului, au decis că nu se încadrează și îl dau afară din facultate. Unul din cei care au povestit acest episod a fost și colegul lui Raed Arafat, medicul Wargha Enayati:
”Din punct de vedere profesional, era le fel de nebun ca și astăzi… La un moment dat, Domnul Raed a fost dat afară din Cluj pentru comportament nepotrivit și a ajuns în Târgu Mureș.
Comportamentul era încercarea de a înființa primul echipaj de terapie intensivă mobilă acolo”, a povestit fostul lui coleg de facultate, medicul Wargha Enayati, fondator al rețelei de sănătate Regina Maria.
După decizia de a-l da afară, Raed Arafat ajunge la Târgu Mureș, la Facultatea de medicină de aici, unde obține diploma în 1989. Imediat după absolvire are șansa să plece în Franța. Dar în decembrie, din cauza revoluției care tocmai a izbucnit în România, Raed Arafat a rămas la București. Pentru a putea crea ceva de asemenea anvergură îți trebuie o doză de nebunie, lucru de care Raed Arafat nu ducea lipsă.
În 1991, tot la Târgu Mureș, Raed Arafat își pune visul în aplicare, înființarea SMURD. Astăzi, la 30 de ani de atunci, Raed Arafat crede că serviciile de urgență s-au schimbat în România.
”Acum pompierii joacă un rol esențial în situații de urgență. Acesta este același sistem ca în majoritatea țărilor UE. Pompierii și mentalitatea lor militară au jucat un rol important în dezvoltarea sistemului românesc.”, declara Secretarul de Stat.