Raed Arafat, avertisment îngrijorător înainte de Crăciun. Ce condiție trebuie să respectăm pentru a putea lua masa în familie

Raed Arafat, avertisment îngrijorător înainte de Crăciun. Ce condiție trebuie să respectăm pentru a putea lua masa în familie
Raed Arafat, recomandari pentru a lua masa de Crăciun în familie

Șeful DSU a vorbit marți seară despre condițiile pe care trebuie să le respectăm de sărbători pentru a ne feri cât se poate de mult de infectarea cu COVID-19. Raed Arafat le recomandă tuturor cetățenilor să nu se viziteze între ei și să evite orice contact din afară. Sfaturile și regulile de protecție se aplică inclusiv în cadrul familiilor, atâta vreme cât aceștia nu locuiesc constant împreună și vin din case diferite.

La ce riscuri te poți expune dacă nu respecți regulile

Raed Arafat trage un semnal de alarmă pentru toții românii și le reamintește de pericolul la care sunt expuși, atâta vreme cât lasă garda jos și nu se protejează. Secretarul de stat în MAI avertizează asupra necesității internării la Terapie Intensivă, secție care duce lipsă acită de locuri libere.

Pentru a evita o catastrofă medicală, Raed Arafat recomandă purtarea măștii în permanență și respectarea distanțării sociale.

”Dacă nu se respectă măsurile de distanţare şi purtare a măştii şi numărul cazurilor creşte, normal că aceste cazuri vor avea un procent care vor ajunge la Terapie Intensivă. Vor avea un procent care ajunge la terapie intermediară, care necesită spitalizare, deci va creşte numărul pacienţilor care necesită spitalizare.

De aici insistenţa noastră de respectare a regulilor şi în ziua de astăzi. Nu trebuie să aşteptăm recomandări noi. Deci: mască, distanţare şi mai ales în timpul sărbătorilor, sărbători în familie restrânsă, rămân recomandările cu care insistăm pentru a opri o posibilă răspândire a acestei tulpini într-un mod mai serios în ţară”, a afirmat Arafat la Digi24.

Ce condiții trebuie să respecte cei care vor face sau vor primi vizite

Chiar dacă recomandările autorităților sunt clare, cu siguranță vor exista persoane care vor ignora aceste sfaturi și vor petrece sărbătorile cu cei dragi. Acestea trebuie să știe ce să facă atunci când iau contact cu persoane cu care nu locuiesc în aceeași casă.

Raed Arafat insistă asupra respectării acestor recomandări, tocmai pentru a evita contactarea noului coronavirus și implicit, creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în această perioadă foarte aglomerată.

“Să deschidă geamurile. Va fi frig, bineînţeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă – şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă – purtarea măştii.

Poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menţionate inclusiv de OMS. Adică, dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepţia momentului în care mănânci şi trebuie să fie aerisire foarte bună în încăpere”, a transmis acesta, la Digi24.

„Să nu ne punem cu virusul”

Raed Arafat își continuă sfaturile și subliniază încă o dată puterea nebănuită pe care o poate avea virusul. Pentru cei care cred că sunt mai puternici decât virusul, șeful DSU le spulberă această iluzie și le transmite un mesaj foarte clar: fără mască și distanțare, virusul se poate lua imediat.

“Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă.

Să nu ne punem cu virusul. Trebuie să înţelegem această situaţie, nu avem alt fel de a o controla decât prin măsurile de distanţare, limitarea contactului, limitarea mobilităţii şi purtarea măştii”, a transmis acesta, la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI