Raed Arafat, avertisment dur despre noua tulpină Covid-19: „Nu este de glumit. Mai avem un pic”

Raed Arafat, avertisment dur despre noua tulpină Covid-19:
Raed Arafat, despre restricțiile din România Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Raed Arafat a vorbit duminică seară despre noile relaxări care vor avea loc începând de astăzi, dar și despre evoluția vaccinării în România. Șeful DSU atrage atenția asupra nerespectării regulilor sanitare, subliniind pericolul care ne pândește cu privire la noua tulpină prezentă în România, care face ravagii în Europa.

Redeschiderea restaurantelor, atent monitorizată

Raed Arafat a fost invitat duminică seară la Antena3, acolo unde a vorbit despre neregulile care au loc în București, îniante de redeschiderea restaurantelor. O poză surprinsă la o terasă în Centrul Vechi a reprezentat un exemplu de „așa nu”, cu privire la respectarea măsurilor de protecție impuse de autorități.

Astfel că, în poza criticată de șeful DSU s-au putut observa mai mulți tineri adunați la o masă situată în aer liber, dar izolată cu într-o bulă de plastic. Raed Arafat a explicat că această terasă nu ar trebui să funcționeze în condițiile date, având în vedere că există un risc uriaș de contaminare cu noul coronavirus.

Secretarul de stat în MAI consideră că aceste nereguli ar trebui aspru ancționate, cu riscul ca autoritățile să fie arătate cu degetul de către cetățeni. Raed Atrage atenția asupra faptului că noua tulpină din Marea Britanie face victime zilnice în Europa, ea fiind de asemenea prezentă și în țara noastră.

Controlul din partea autorităților trebuie să fie înăsprit

Pentru a evita ca tulpina să se răspândească și incidența cazurilor de Covid-19 să crească din nou, șeful DSU le recomandă cetățenilor să respecte regulile sanitare, în timp ce autorităților competente le solicită să intervină cu controale și amenzi.

“Terasa asta, în mod normal este interzisă. Conform hotărârii de Guvern, terasa asta este închisă. Toţi stau în acea bulă de plastic. Astea sunt spaţii închise, chiar dacă este o singură masă (…) Uitaţi-vă aglomeraţia din aşa-zisa terasă. Nu e terasă. Acolo este spaţiu închis. Este definit în hotărârea de Guvern. Are pereţi.

Este şi vina şi faptului că nu se impun măsuri (…) În final, aici trebuie implementate măsuri. Eu cred că singura măsură în aşa ceva şi fără să exagerez este că, în momentul în care ai făcut acest lucru, să vină autorităţile şi să te închidă pe o lună de zile şi poate atunci învaţă lumea ce înseamnă să respecte regulile. Ieri aţi auzit situaţia cu tulpina noua care de la o singură persoană s-au infectat nu ştiu câte persoane.

Nu este de glumit. Mai avem un pic. Nu are rost să intrăm într-un alt val’. (…) Acest lucru este iresponsabil”, a declarat Raed Arafat, la Antena3.

“România stă bine pe mersul vaccinării”

Raed Arafat a declarat că țara noastră stă bine la capitolul vaccinare, astfel că se află printre puținele țări din Europa care a reușit să vaccineze un procent de 2% din populație. Acesta ridică un semnal de alarmă cu privire la respectarea regulilor pentru a evita internările în secțiile de Terapie Intensivă.

De asemenea, șeful DSU a reamintit că până în momentul în care o mare parte din populație va fi vaccinată, oamneii se află într-un pericol major.

“Îmi pare foarte rău, noi oricât am vorbit şi oricât o spunem, lumea ne ia că suntem duri, că nu înţelegem. Ba înţelegem perfect. Dar eu prefer să nu găsesc o parte din aceşti oameni în spital peste o perioadă sau în Terapie Intensivă, chiar bunicii şi părinţii lor.

Să aştepte un pic. Merge vaccinarea. România stă bine pe mersul vaccinării. Peste o perioadă când avem mai multe persoane în vârstă vaccinate, mai mulţi vaccinaţi, atunci să începem să ne simţim mai în siguranţă.

Dar acum e prea devreme, mai ales în prezenţa unei tuplini care ameninţă toată Europa la acest moment”, a spus Raed Arafat la Antena 3.