Raed Arafat, avertisment dur către cetățeni: Cine nu va purta mască va fi sancționat precum cei care ar avea o armă la ei

Raed Arafat, avertisment dur către cetățeni: Gestul de a merge fără mască este similar cu al unei persoane care poartă o armă Sursă poză: Inquam Photos / Alexandru Busca

Alegerile locale se apropie cu pași repezi, motiv de îngrijorare pentru autorități, în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru că se vor desfășura în spații închise, Guvernul a anunțat luni reguli speciale anti-COVID-19, menite să protejeze sănătatea publică. Una dintre acestea este purtarea obligatorie a măștii, motiv de contradicții pentru cetățeni.

Raed Arafat, despre cetățenii care nu vor să poarte mască la vot

În repetate rânduri, șeful DSU a explicat că persoanele care nu doresc să poarte mască în secțiile de votare, nu trebuie lăsate să aibă acces. Această decizie radicală a stârnit val de reacții neagative din partea românilor, inclusiv că nu sunt lăsați să voteze, motiv pentru care, Raed Arafat s-a simțit obligat să explice că totul se va desfășura conform prevederilor legale.

Masca de protecție, obligatorie în secțiile de votare
Masca de protecție, obligatorie în secțiile de votare

Secretarul de stat în MAI a explicat că a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care include şi regulile de igienă şi protecţie pentru ziua de vot.

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii.

Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile.

Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

Purtarea măștii, o măsură minimă și esențială de protecție

Raed Arafat și-a continuat postarea, oferind detalii despre cât de important este purtatul măștii, acesta fiind un mijloc esențial de protecție pentru comisie și pentru persoanele care vor intra în secții. Raed Arafat s-a simțit acuzat pentru crearea unui „fals scandal”, acuzație pe care a negat-o și a clarficat-o prin expunerea realității.

”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este unul din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir, precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne”, a continuat acesta.

În urmp cu puțin timp, Raed Arafat a revenit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, menit să aducă lămuriri clare vizavi de subiectul purtării măștilor în secțiile de votare. Acesta le reamintește cetățenilor că votul fără mască va fi imposibil.

Mersul la vot fără mască este similar cu a veni cu o armă la vedere

Ducând argumentele la extremă, șeful DSU subliniază faptul că masca este ca un scut de protecție împotriva unei posibile morți, astfel, cine nu dorește să poarte, pune în pericol viața semenilor. Acesta afirmă că acceptarea măștii este un gest de reponsabilitatea, asemeni limitării vitezei atunci când ești la volan sau al nepermiterii unei persoane cu armă în dotare să intre într-o încăpere.

“Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poartă mască. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să între să voteze dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție.

Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze; O lăsăm să între în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI